Víťazom prezidentských volieb odštiepeneckej republike Podnestersko v Moldavsku je Krasnoseľskij

NETKY.SK • 12 December 2016, 07:39 • 2 min
Víťazom prezidentských volieb odštiepeneckej republike Podnestersko v Moldavsku je Krasnoseľskij

TIRASPOL - Víťazom prezidentských volieb v medzinárodne neuznanej odštiepeneckej republike Podnestersko v Moldavsku sa v nedeľu stal doterajší predseda parlamentu Vadim Krasnoseľskij. Po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov to dnes v Tiraspole potvrdila ústredná volebná komisia (ÚVK).

slovakia

left justify in out

Krasnoseľského, ktorý momentálne zastáva funkciu predsedu parlamentu, volilo viac ako 62 percent voličov. Súčasný prezident krajiny Jevgenij Ševčuk dostal vo voľbách podporu 28 percent voličov.

 

Vzhľadom na to, že Krasnoseľskij získal v prvom kole viac ako 50 percent hlasov, druhé kolo volieb sa konať nebude.

Svoje volebné právo v nedeľných voľbách využilo 59,16 percent voličov, informovala ÚVK podľa agentúry TASS.

 

ÚVK už v noci nadnes vyhlásila voľby za platné, keďže účasť voličov prekročila zákonom stanovenú hranicu 25 percent.

 

Priebeh volieb v Podnestersku monitorovali pozorovatelia z ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, ktorí nezistili žiadne nedostatky ani pri príprave volieb, ani počas samotného hlasovania.

 

Podnestersko, kde 60 percent obyvateľstva tvoria Rusi a Ukrajinci, sa odštiepenia od Moldavska dožadovalo ešte v čase existencie Sovietskeho zväzu. Táto časť obyvateľstva sa totiž obávala, že v Moldavsku prevládnu nacionalistické tendencie a krajina sa pripojí k Rumunsku.

 

Medzinárodne neuznané Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska po rozpade ZSSR na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1500 mŕtvych. Výzvy Kišiňova na odchod ruských vojakov Moskva odmieta s tým, že "mierové jednotky" chránia ruskú menšinu a zostanú v regióne až do vyriešenia nezhôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies