Víťazom filmového festivalu v Toronte sa stala írska dráma Room

NETKY.SK • 21 September 2015, 09:29 • 2 min
Víťazom filmového festivalu v Toronte sa stala írska dráma Room

TORONTO - Emotívna dráma Room írskeho režiséra Lennyho Abrahamsona sa v nedeľu stala víťazom 40. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Toronte (TIFF).

slovakia

left justify in out

Príbeh o päťročnom Jackovi (hrá ho Jacob Tremblay), držanom so svojou matkou Ma (Brie Larsonová) v zajatí v záhradnom domčeku, dostal v kanadskej metropole najviac hlasov od publika, ktoré víťaznú snímku vyberá namiesto poroty.

 

Na druhom mieste skončila dráma amerického tvorcu Toma McCarthyho s názvom Spotlight, v ktorej si zahrali Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdamsová a Liev Schreiber. Rozpráva o tíme reportérov novín Boston Globe, ktorí vyšetrujú obvinenia zo zneužívania detí v katolíckej cirkvi.

 

Za najlepší dokumentárny film diváci zvolili dielo Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom (Zima v plameňoch: Boj Ukrajiny za slobodu), ktoré nakrútil Jevgenij Afinejevskij z Ruska a chronologicky zachytáva 93-dňové protestné hnutie na Ukrajine na prelome rokov 2013 a 2014. Na druhom mieste v tejto kategórii skončil film kanadského dokumentaristu Aviho Lewisa s názvom This Changes Everything.

 

Na programe jedenásťdňového festivalu bolo v tomto roku takmer 400 dlho- a krátkometrážnych filmov z viac ako 70 krajín.

 

Snímky, ktoré ocenilo publikum v Toronte - napríklad 12 rokov otrokom alebo Kráľova reč - nazbierali následne aj ďalšie významné ocenenia vrátane Oscarov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies