Víťazom eurovolieb vo Francúzsku je krajne pravicový Národný front

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 09:10 • 2 min
Víťazom eurovolieb vo Francúzsku je krajne pravicový Národný front

PARÍŽ - Najväčší úspech vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) mala vo Francúzsku zrejme krajne pravicová strana Národný front (FN), ktorá podľa troch prieskumov medzi účastníkmi získala okolo 25 percent hlasov.

slovakia

left justify in out

Vládnucim socialistom na čele s prezidentom Françoisom Hollandom odhady pripisujú tretie miesto, zatiaľ čo ako druhý sa umiestňuje stredopravicový Zväz za ľudové hnutie. Potvrdenie takýchto výsledkov by znamenalo prvý prípad, keď euroskeptická a protiprisťahovalecká strana vyhrala niektoré z volieb vo svojej krajine. Podľa odhadov prieskumného inštitútu IFOP sa zastúpenie FN v EP zvýši zo súčasných troch na 22 až 25 kresiel.

 

Predsedníčka FN Marine Le Penová na zverejnené čísla zareagovala výzvou, aby Hollande nechal rozpustiť francúzsky parlament. "Čo iné by mohol prezident urobiť po takomto odmietnutí? Je neprijateľné, aby bolo zhromaždenie tak nereprezentatívne," povedala politička pred novinármi v straníckej centrále. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vzápätí označil za málo pravdepodobné, že by Hollande parlament naozaj rozpustil, na druhej strane však priznal, že úspech FN je "zemetrasením".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona