Víťazné ANO pokračuje v povolebných rokovaniach

NETKY.SK • 22 Október 2017, 16:04 • 2 min
Víťazné ANO pokračuje v povolebných rokovaniach

PRAHA - Víťazná strana českých parlamentných volieb - hnutie ANO - pokračuje v nedeľu popoludní v rokovaniach s ďalšími subjektmi, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR, informuje spravodajská televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí v Snemovni rokovali v nedeľu popoludní predseda ANO Andrej Babiš a ďalší zástupcovia hnutia s predsedom Starostov Petrom Gazdíkom. Babiš údajne prehováral STAN ku koaličnej spolupráci, ale márne, uviedol Gazdík. Ako najmenší subjekt v Snemovni nebude STAN chcieť ani podpredsedu. "Rokovanie bolo vecné a konštruktívne, povedali sme hnutiu ANO, že nie sme pripravení ísť do koalície s ich stranou," povedal líder STAN Gazdík.

 

V nedeľu večer je plánované stretnutie v časti Chodov so zástupcami českej sociálnej demokracie. Ako prvé sa ráno konalo rokovanie s KSČM. Podľa predsedu Vojtěcha Filipa sa hovorilo skôr o prioritách strán a nie o zložení koalície.

 

Babiš pôvodne ešte v noci na nedeľu pozval lídrov všetkých úspešných strán do Průhonic. Niektoré stretnutia sa napokon po odmietnutí uskutočnia v Snemovni.

 

Babiš po príchode na rokovanie so STAN povedal, že je pripravený hovoriť so všetkými. Prial by si, aby ANO nominovalo predsedu Snemovne. Od ostatných strán si chce vypočuť ich predstavy.

 

Podľa Babišových slov jediným, kto mu doposiaľ neodpovedal je predseda Pirátov Ivan Bartoš. Podľa spravodajského portálu televízie ČT24 Bartoš povedal, že mu Andrej Babiš v sms správe v sobotu pogratuloval k tretiemu miestu vo voľbách a pozval ho "na kávičku".

"Chceme prejsť výsledkami volieb, zostaviť tím vyjednávačov a jeho lídra, začať riešiť kompetencie zvolených ľudí," vysvetlil Bartoš s tým, že rámec prípadného vyjednávania by chceli zostaviť v nedeľu popoludní.

 

TOP 09 sa podľa vlastných slov rokovaniam o usporiadaní Snemovne nebráni, ale mali by prebehnúť v Snemovni. Do Průhonic líder Miroslav Kalousek ísť odmietol.

 

Predseda ODS Petr Fiala pre Novinky.cz povedal, že do Průhonic nepôjde. "Rokovania o usporiadaní Poslaneckej snemovne by sa mali konať v Snemovni," zdôraznil.

 

Predseda SPD Tomio Okamura bez ďalších podrobností uviedol, že absolvoval rokovanie s ďalšou stranou. Stretnutie s víťazným hnutím ANO má naplánované na pondelok večer. Jeho hnutie údajne bude chcieť mať zastúpenie vo vedení Snemovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona