Víťazmi Nobelovej ceny za medicínu Američania a Nemec

NETKY.SK • 7 Október 2013, 13:01 • 2 min
Víťazmi Nobelovej ceny za medicínu Američania a Nemec

ŠTOKHOLM - Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu za rok 2013 získali dvaja americkí vedci spolu s ich nemeckým kolegom.

slovakia

left justify in out

James E. Rothman, Randy W. Schekman a Thomas C. Südhof boli ocenení za objav mechanizmu regulujúceho takzvaný vezikulárny transport, čo je hlavný systém prenosu látok v bunkách. Informoval o tom v pondelok švédsky Inštitút Karolinska, ktorý ocenenie každoročne udeľuje. Vezikula, známa tiež ako membránový vačok, je vnútrobunková štruktúra obklopená fosfolipidovou membránou. Úlohou vezikúl je v rámci bunky skladovať a prenášať niektoré zložitejšie organické látky.

Randy W. Schekman pôsobiaci na univerzite Berkeley objavil gény, ktoré riadia vezikulárny transport, James E. Rothman z Yalevej univerzity zase popísal proteínový mechanizmus, ktorý umožňuje vezikulám transportovať látky v rámci bunky. Spoločne potom zmapovali hlavné komponenty, ktoré sa na tomto transporte podieľajú. Thomas C. Südhof zo Stanfordu zase odhalil, ako neurotransmitery dávajú vezikulám inštrukcie o tom, kedy a kde presne majú svoj náklad vyložiť. Rothman, Schekman a Südhof tak zistili, aký nesmierne presný je mechanizmus regulácie vezikulárneho transportu, pričom jeho poruchy prispievajú napríklad k neurologickým chorobám, cukrovke alebo poruchám imunitného systému. 

Vedci si medailu a diplom preberú 10. decembra v Štokholme a rovným dielom si podelia odmenu spojenú s ocenením v prepočte vo výške 925-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies