Víťazi ceny Anděl štvrťstoročia

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 21:09 • 2 min
Víťazi ceny Anděl štvrťstoročia

PRAHA/BRATISLAVA - Pražské Hudobné divadlo Karlín bolo v sobotu večer (9.4.) miestom galavečera 25. ročníka odovzdávania českých hudobných cien Anděl 2015. Ocenenia si odniesli David Koller (spevák roka, album roka), skupina Kryštof (skupina roka, najpredávanejší album), Klara (speváčka roka), Barbora Poláková (objav roka, skladba roka) a Michal Pavlíček, ktorého akadémia uviedla do Siene slávy.

slovakia

left justify in out

V jubilejnom 25. ročníku hudobných cien Anděl, nazývaných aj Czech Music Awards, vyhlásila akadémia aj ocenenia štvrťstoročia. Spevákom štvrťstoročia sa stal Dan Bárta, speváčkou Lucie Bílá, skupinou je Lucie.

 

Lucie Bílá (*7.4.1966, vlastným menom Hana Zaňáková, Otvovice, región Kladno) začínala so skupinou Hélius, potom s formáciou Rock Automat. Od roku 1985 účinkovala so skupinou Maximum Petra Hanniga. S nimi aj vydala v roku 1986 svoju prvú LP platňu Lucie Bílá, z tejto platne aj prvý hit Neposlušné tenisky. Od 90. rokov je na sólovej dráhe. V roku 1992 vydala prvý sólový album Missariel. V tom istom roku si získala úspech aj účinkovaním v muzikáli Bedári. Od polovice 90. rokov získala všetky ocenenia, ktoré ponúka česká hudobná scéna. Na svojom konte má 18 zlatých slávikov, prvého získala za rok 1996. Na svojom konte má viac ako dve desiatky vydaných albumov a kompilácií. Z tých najnovších to sú v novembri 2012 vydaný štúdiový album s názvom Modi, v októbri 2013 koncertné CD+DVD Biele Vianoce v Opere a vo februári 2014 album s názvom Recitál. V októbri 2014 vyšiel kompilačný trojalbum Diamond Collection a v týchto dňoch k životnému jubileu vychádzajú nový štúdiový album Hana aj kompilácia Veľké hity pre slávnostné chvíle.

 

Dan Bárta (*14.12.1969, Karlove Vary) začínal so spevom v skupine Tom Sawyer v Plzni, kde v tej dobe absolvoval nadstavbové štúdium. V roku 1991 založil skupinu Alice, ktorá hrala ako predkapela na koncertoch skupiny Lucie. Ich prvý album Yeah! produkoval David Koller. Bárta realizoval aj vlastný projekt so skupinou J.A.R., spolupracoval s popovo-tanečnou skupinou Sexy Dancers. Vďaka týmto rôznorodým hudobným projektom prešiel viacerými hudobnými žánrami. Vydal kritikou vysoko hodnotený album Illustratosphere (2000). Podľa neho vznikla aj skupina s týmto názvom. Aj ďalší album Entropicture (2003) mal veľmi dobré hodnotenie. V roku 2005 vydali koncertný dvojalbum Retropicture. Pre film Snowborďáci nahral skladbu On My Head, ktorá sa stala hitom. Z roku 2008 je album Animage. V októbri 2010 vyšiel akustický album Theyories, ktorý nahral s Robert Balzar Triom. V októbri 2013 vydal s kapelou nový štúdiový album Maratonika. Na jeseň 2015 absolvovali turné První fiftýn Tour 2015.

 

„Jesus Christ Superstar, Alice, Die el. Eleffant, J.A.R., Trio Roberta Balzara, Illustratosphere sú také míľniky mojej dráhy, skupiny, s ktorými som sa našiel, v ktorých som bol rešpektovaným a v ktorých som si zahral a ktoré mi hudbu priblížili ako niečo, čím sa budem zaoberať. Teraz dokončíme platňu s J.A.R., urobíme platňu s triom a budeme pracovať na nových veciach pre Illustratosphere, čo je dosť práce", uviedol Dan Bárta.

 

Skupina Lucie vznikla v roku 1987, rok nato vydali singlový debut Pár fíglů. V roku 1990 prvý album Lucie, rok nato druhý s názvom Dotknu se ohně. Lucie vydala 13 albumov, štyrikrát po sebe od roku 1999 získali českého zlatého slávika v kategórii skupín. Rozišli sa v roku 2004. V pražskom Hudobnom divadle Karlín mal 30. októbra 2013 premiéru muzikál Větší než malé množství lásky s pesničkami tejto kapely. V rovnakom čase sa do obchodov dostal špeciálny box s názvom Platinum Combo Box, ktorý obsahuje všetky radové albumy skupiny aj live dvojalbum koncertu z Lucerny. V máji 2014 sa skupina vrátila na koncertné pódiá.

 

„Myslím si, že je to pekný darček k naším tridsiatinám, veľmi sa mi to páči. Keď som včera videl film, hrubý zostrih od Honzu Turka, uvedomil som si, že my si trocha zľahčujeme tie naše úspechy a robíme si z nich trocha zábavu v kapele, čo si veľmi cením, pretože sme vždy dokázali byť trocha s odstupom a nadhľadom k veciam, čo sa diali okolo nás. Uvedomil som si ešte ďalšiu vec, že všetky naše hádky neboli pre to, žeby mal niekto z nás väčšie ego ako ten druhý, ale boli pre to, že každý z nás to chcel robiť absolútne naplno a najlepšie. Tá traskavá zmes korenia splodila veľa zaujímavých a dobrých skladieb, ktoré sa ľuďom páčia dodnes. Mám z toho veľkú radosť, ako sa hovorí, na vlne úspechu sa vždy dobre tvorí. Myslím si, že to je prísľub, že do budúcna by sme mohli opäť niečo spraviť, samozrejme, okrem veľkých koncertov k 30 rokom. Myslím si, že do budúcna bez novej platne to už nebude udržateľné, takže zrejme začneme niečo robiť,“ povedal pre TASR člen Lucie Michal Dvořák.

 

Prehľad víťazov českých hudobných cien Anděl v hlavných kategóriách za rok 2015:
Skupina roka: Kryštof
Spevák roka: David Koller
Speváčka roka: Klara.
Objav roka: Barbora Poláková
Album roka: David Koller - ČeskosLOVEnsko
Skladba roka: Barbora Poláková - Nafrněná
Najpredávanejší album: Kryštof - Srdcebeat
Sieň slávy: Michal Pavlíček

Prehľad víťazov českých hudobných cien Anděl za uplynulé štvrťstoročie:
Spevák štvrťstoročia: Dan Bárta
Speváčka štvrťstoročia: Lucie Bílá
Skupina štvrťstoročia: Lucie

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies