Víťaz volieb vo Fínsku plánuje vládnu koalíciu aj s euroskeptikmi

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 10:11 • 2 min
Víťaz volieb vo Fínsku plánuje vládnu koalíciu aj s euroskeptikmi

HELSINKI - Pravdepodobný nový fínsky premiér Juha Sipilä dnes oznámil, že jeho Strana stredu plánuje vytvoriť vládnu koalíciu aj s euroskeptickou populistickou stranou Fíni, ktorá presadzuje prísnejšiu politiku ohľadne záchrannej pomoci v eurozóne a prísnejšie obmedzenia pre prisťahovalectvo.

slovakia

left justify in out

Predseda Strany stredu Sipilä uviedol, že do plánovanej koalície, ktorá bude mať v 200-člennom parlamente 124 kresiel, bude patriť aj stredopravá konzervatívna Strana národnej koalície vedená predchádzajúcim premiérom a zástancom EÚ Alexandrom Stubbom.

 

Začlenenie Fínov do Sipilovho kabinetu predstavuje vzácny úspech medzi populistickými stranami, ktoré síce často dosahujú veľké zisky vo voľbách po celej Európe, ale väčšinou ich etablované, konvenčné strany z vlád vylučujú.

"Toto bola najlepšia možnosť. Najväčšou výzvou je ekonomická situácia. Potrebujeme silnú koalíciu, ktorá je schopná naplánovať reformy a zavádzať tieto rozhodnutia do praxe," povedal na tlačovej konferencii dezignovaný premiér Sipilä, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

 

Koalícia môže naznačovať prísnu politickú líniu v otázke pomoci záchrannými pôžičkami pre členské štáty eurozóny, ako je napríklad Grécko. Prísnu úspornú politiku, zameranú na zníženie narastajúceho verejného dlhu pri slabom ekonomickom raste, bude koalícia zrejme uplatňovať aj doma.

 

Strana Fíni, vedená Timom Soinim, sa umiestnila v aprílových voľbách na druhom mieste, pričom získala len o jedno kreslo viac než Strana národnej koalície. Strany plánovanej koalície začnú teraz rokovať o vládnom programe. Keď sa nedohodnú, koaličná zostava sa môže zmeniť.

 

V plánovanej vláde Soini zrejme prevezme post ministra financií alebo ministra zahraničných vecí. Rozdelenie vládnych postov však možno nebude známe ešte niekoľko týždňov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies