Víťaz prezidentských volieb v Gambii chce prevziať funkciu 19. januára

NETKY.SK • 19 December 2016, 15:19 • 2 min
Víťaz prezidentských volieb v Gambii chce prevziať funkciu 19. januára

BANJUL - Gambijský podnikateľ Adama Barrow, ktorý podľa zverejnených výsledkov zvíťazil v prezidentských voľbách z 1. decembra, má v úmysle prevziať funkciu hlavy štátu v riadnom termíne, aj keď dlhoročný prezident Yahya Jammeh spochybňuje svoju volebnú porážku a vyzýva na nové hlasovanie.

slovakia

left justify in out

Barrow vo vyhlásení vydanom v noci nadnes vysvetlil, že podľa ústavy sa musí ako novozvolený prezident ujať funkcie v deň, keď sa končí funkčné obdobie jeho predchodcu, teda 19. januára 2017.

 

Nátlak na Jammeha, aby akceptoval výsledky volieb, vyvíja aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov - ECOWAS.

 

Predstavitelia ECOWAS súčasne vyjadrujú obavy o Barrowovu bezpečnosť po tom, ako ho gambijská vláda vyzvala, aby prestal využívať služby najatej senegalskej ochranky. Lídri ECOWAS Gambiu vyzvali, aby zaručila bezpečnosť svojej novej hlavy štátu.

 

Barrowa v nedeľu podporila aj gambijská Najvyššia moslimská rada, ktorá bola v minulosti Jammehovým spojencom. Miestne médiá v tejto súvislosti upozorňujú, že táto podpora má pre novozvoleného prezidenta zásadný význam, pričom sa zdá, že na Jammehovej strane zostali ministri jeho vlády a zatiaľ aj armáda.

 

Veliteľ jej hlavného štábu Ousman Badjie sa minulý týždeň pre britský denník Guardian vyjadril, že plat dostáva od prezidenta ako najvyššieho veliteľa ozbrojených síl a zodpovedá sa len jemu. Podľa Guardianu z tohto Badjieho vyhlásenia nie je jasné, ako sa armáda zachová po 19. januári budúceho roku, keď Barrow zloží prezidentskú prísahu.

 

Jammeh je podľa Guardianu čoraz izolovanejší nielen v rámci západoafrického regiónu, ale aj v rámci vlastnej krajiny. Odbory a organizácie občianskej spoločnosti ho vyzvali, aby rešpektoval výsledky volieb a po skončení mandátu odišiel. Obávajú sa totiž "chaosu a neporiadku, ktorý môže ohroziť životy všetkých Gambijčanov, obzvlášť detí", píše sa vo vyhlásení združenia učiteľov.

 

Podľa zverejnených výsledkov zvíťazil Barrow ako kandidát opozície v prezidentských voľbách nad Jammehom pomerom 45,5 ku 36,6 percenta odovzdaných hlasov, čo bolo pre Gambijčanov veľkým prekvapením. Mnohí z nich vítali porážku dlhoročného vládcu oslavami v uliciach v nádeji na zmenu smerom k demokracii.

 

Jammeh krátko po voľbách uznal porážku a zablahoželal svojmu protivníkovi, neskôr však odmietol výsledky volieb "v celom rozsahu", keďže preverovanie hlasovania odhalilo početné pochybenia.

 

Jammeh, bývalý plukovník gambijskej armády, sa chopil moci po vojenskom prevrate v roku 1994 a odvtedy v jednej z najchudobnejších krajín sveta vládne tvrdou rukou. Vlani na všeobecné prekvapenie Jammeh vyhlásil Gambiu za islamskú republiku. K islamu sa hlási 90 percent a ku kresťanstvu deväť percent obyvateľov krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona