Víťaz parlamentných volieb v Bulharsku chce vytvoriť menšinovú vládu

NETKY.SK • 6 Október 2014, 14:05 • 2 min
Víťaz parlamentných volieb v Bulharsku chce vytvoriť menšinovú vládu

SOFIA - Bulharská pravicovo-centristická strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) je pripravená vytvoriť menšinovú vládu a očakáva v tejto veci podporu od ostatných strán, oznámili dnes predstavitelia GERB na tlačovej konferencii v Sofii.

slovakia

left justify in out

GERB, vedená bývalým premiérom Bojkom Borisovom, vyhrala nedeľné predčasné parlamentné voľby, ale nezískala v parlamente väčšinu. 

 

GERB začne viesť rokovania s ostatnými stranami hneď po oznámení oficiálnych výsledkov volieb. Jej predstavitelia však odmietli možnosť, že by sa GERB pokúsil vytvoriť koalíciu so socialistami alebo so stranou etnických Turkov.

 

Podľa zatiaľ neúplných výsledkov GERB získal 32,6 percenta hlasov. Bulharská socialistická strana (BSP) dosiahla svoj najhorší výsledok za posledných 25 rokov, ktoré uplynuli od pádu komunizmu - volilo ju 15,3 percenta voličov. Jej nedávny koaličný partner - Hnutie za práva a slobody (DPS) - získal podporu 14,9 percenta voličov, zväčša z radov etnických Turkov. Viac ako štyri percentá hlasov získalo ešte päť menších politických strán.

 

Borisov medzičasom vyhlásil, že je "pripravený vládnuť", ale ako potenciálnych partnerov koaličných rokovaní vylúčil BSP, DPS a ešte dve menšie strany. 

 

Priznal, že predčasné voľby nemusia priniesť ukončenie politickej nestability v krajine, ktorá podľa neho naliehavo potrebuje reformy na naštartovanie ekonomiky a účinný boj s korupciou.

 

Bulharsko vstúpilo do Európskej únie v roku 2007, ale zostáva jedným z jej najchudobnejších a korupciou najviac postihnutých členov. Dôkazom únavy bulharských voličov z nesplnených sľubov politikov a z ich zlej sociálnej situácie je aj ich apatia, keď sa ich v nedeľu na voľbách zúčastnilo len 50 percent - menej ako kedykoľvek za posledných 25 rokov.

 

Bulharský parlament, paralyzovaný straníckymi šarvátkami, bol rozpustený v auguste takmer tri roky pred koncom svojho mandátu. Po rozpade socialistami vedenej vlády nebola totiž žiadna strana ochotná vytvoriť nový kabinet.

 

Bulharsko preto do volieb priviedla dočasná vláda premiéra Georgiho Bliznaškého, zložená z nestraníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies