Víťaz ankety Športovec roka 2015 Sagan a Kozákovi futbalisti

NETKY.SK • 23 December 2015, 09:10 • 2 min
Víťaz ankety Športovec roka 2015 Sagan a Kozákovi futbalisti

BRATISLAVA - Titul slovenský Športovec roka 2015 v tradičnej ankete Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov získal cyklistický majster sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom Peter Sagan. Druhý v ankete skončil chodecký majster sveta na 50 km Matej Tóth.

slovakia

left justify in out

Tretie miesto obsadil hokejista Marián Hossa, ktorý s tímom NHL Chicago Blackhawks získal už tretíkrát Stanley Cup. V kategórii kolektívov zvíťazilo už po štvrtý raz mužstvo futbalistov Slovenska, ktoré sa premiérovo v histórii kvalifikovalo na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Futbalisti predstihli štvorkajak majstrov sveta na 1000 m.


Za Športovú legendu 2015 na slávnosti, ktorá sa uskutočnila v utorok večer už tradične v činohernej sále novej budovy Slovenského národného divadla (priamy prenos zo slávnosti odvysielala RTVS), vyhlásili bývalého krasokorčuliara Karola Divína. Novinkou bolo vyhlásenie Paralympionika roka, ktorým sa stal majster sveta v dráhovej cyklistike Jozef Metelka. Držiteľom diváckej ceny pre športovca roka 2015 sa stal Peter Sagan.


Dvadsaťpäťročný žilinský rodák Peter Sagan (5. raz za sebou v top 10 ankety) zasadol na pomyselný trón kráľa slovenského športu druhýkrát, predtým zvíťazil v roku 2013. Hoci až 98 novinárov ho dalo na prvé miesto a len na jednom lístku nebol v prvej trojke, predsa druhý Tóth (3. raz v top 10) nezaostal v hlasovaní priveľmi, pretože jeho meno bolo v prvej trojici na 110 lístkoch. Len mená prvých dvoch jednotlivcov figurovali na všetkých 114 hlasovacích lístkoch. Tretí Hossa (už 9. raz v top 10) už mal výrazný odstup. Štvrtý skončil strelecký majster sveta v trape Erik Varga (2. raz v top 10), piaty futbalista Marek Hamšík (4. raz v top 10), šiesta zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová (6. raz v top 10), siedma tenistka Anna Karolína Schmiedlová (nováčik medzi najúspešnejšími), ôsma strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková (5. raz v top 10, víťazka ankety z roku 2012), deviaty vodný slalomár Matej Beňuš a desiaty motocyklista


Štefan Svitko (obaja sú nováčikovia v top 10). Hlasy dostalo spolu 48 jednotlivcov, resp. dvojíc. V kategórii kolektívov futbalový tím SR dominoval po štvrtý raz, predtým zvíťazil v rokoch 2009, 2010 a 2014.


Futbalisti absentovali len na jednom lístku a 92-krát sa objavili na prvom mieste. Zvíťazili presvedčivo pred štvorkajakom v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka. Štvorkajak sa v minulosti šesťkrát (v rokoch 2001, 2003, 2004, 2006, 2007 a 2008) tešil z víťazstva v ankete. Tretie takisto s výrazným odstupom skončilo družstvo reprezentantov SR do 20 rokov v hokeji - hokejová "dvadsiatka" bola predtým v trojke najúspešnejších kolektívov len raz, v roku 1999. Novinárske hlasy dostalo spolu 12 kolektívov.


Ako šiesty v poradí po boxerovi Jánovi Zacharovi, hokejistovi Jozefovi Golonkovi, futbalistovi Jozefovi Adamcovi, hádzanárovi Antonovi Frolovi a atlétke Eve Šuranovej získal od novinárov titul Športová legenda onedlho 80-ročný (nar. 22. februára 1936 v Budapešti) bývalý skvelý krasokorčuliar Karol Divín - strieborný medailista zo ZOH 1960 v Squaw Valley, štvrtý na ZOH 1964 a piaty na ZOH 1956, strieborný z MS 1952 a bronzový z MS 1964, majster Európy 1958 aj 1959 a držiteľ dovedna 8 medailí z ME (2-2-4), 11-násobný majster ČSR, resp. ČSSR.

VIZITKY LAUREÁTOV ANKETY ŠPORTOVEC ROKA 2015

JEDNOTLIVCI

1. Peter SAGAN, cestná cyklistika
Bez preháňania možno povedať, že Peter je medzinárodne "najviditeľnejší“ slovenský športovec a v zahraničných médiách sa teší veľkej publicite. Dlhodobú vynikajúcu výkonnosť umocnil v roku 2015 presvedčivým ziskom titulu majstra sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom v americkom Richmonde. Tento titul získal ako historicky prvý Slovák. Magazín Cycling Weekly aj portál Cyclingnews.com ho vyhlásili za najlepšieho cyklistu sveta 2015. Znovu žiaril na Tour de France, kde už 4. raz v sérii získal zelený dres pre najaktívnejšieho pretekára a v siedmich etapách bol v top 3 (0-5-2). Okrem toho Sagan celkovo vyhral preteky Okolo Kalifornie, na ktorých si pripísal aj dve etapové víťazstvá. Na Okolo Švajčiarska vyhral 2 etapy aj bodovaciu súťaž, na Tirreno-Adriatico 1 etapu aj bodovaciu súťaž, na Vuelte 1 etapu. Pritom v roku 2015 sa mu v novom tíme Tinkoff-Saxo spočiatku príliš nedarilo, na jarných klasikách mal aj kus smoly. "Zlatá medaila z majstrovstiev sveta presahuje všetko ostatné. Majstrovstvá sveta a olympijské hry sú pre športovca dva najväčšie vrcholy, ktoré môže dosiahnuť. Jedno zlato už mám, ale olympiáda o rok v Riu bude profilovo ťažká. Krátko predtým bude aj Tour de France. Uvidíme, ako to dopadne. Každopádne, bude pre mňa veľká česť nosiť počas celého roka dúhový dres majstra sveta," povedal Peter Sagan ešte v septembri po svojom majstrovskom kúsku v Richmonde.


*Narodený 26. januára 1990 v Žiline. Člen tímu Tinkoff-Saxo. V top 10 ankety je piaty raz za sebou - v roku 2011 bol tretí, v roku 2012 druhý, v roku 2013 zvíťazil a vlani skončil piaty.

2. Matej TÓTH, atletika
Rok 2015 bol preňho v dlhoročnej chodeckej kariére nepochybne najúspešnejší. Na svetovom šampionáte v Pekingu presvedčivo triumfoval v pretekoch na 50 km, čím sa stal historicky druhým slovenským majstrom sveta v atletike po diskárovi Imrichovi Bugárovi. Triumfoval aj v chodeckom seriáli IAAF Race Walking Challenge, v ktorom sa rátajú výsledky z oboch tratí. Na jarnej Dudinskej päťdesiatke zvíťazil na 50 km v treťom najlepšom svetovom výkone histórie (3:34:38 h). Výborne si počínal aj na 20 km trati -na Európskom pohári v Murcii skončil druhý. Podľa chodeckého portálu Marcia del Mondo bol Tóth najlepším svetovým chodcom roka 2015. "Post svetovej jednotky na konci roka, najlepší chodec na svete a jeden z nominovaných na titul na najlepšieho atléta na sveta - to všetko sú pre mňa veľké pocty. Teší ma, že sa mi vyhýbali zranenia a ja som sa mohol zlepšiť v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Teraz je predo mnou ten najdôležitejší krok - pokúsiť sa o niečo podobné v Riu," povedal Matej Tóth. *Narodený 10. februára 1983 v Nitre. Člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Tréner Matej Spišiak. V top 10 ankety je tretí raz za sebou - v roku 2013 skončil ôsmy, vlani šiesty.

3. Marián HOSSA, ľadový hokej
Stálica slovenského hokeja aj po dosiahnutí veku 36 rokov patrí medzi hviezdy zámorskej NHL a medzi najlepších hráčov tímu Chicago Blackhawks. V sezóne 2014/15 sa ako prvý Slovák v histórii už tretí raz tešil zo zisku Stanley Cupu, keď tradične patril medzi najväčšie esá najúspešnejšieho klubového tímu NHL posledných rokov. V 82 zápasoch základnej časti NHL si pripísal 61 bodov za 22 gólov a 39 asistencií, v 23 zápasoch play-off pridal 17 bodov za 4 góly a 13 asistencií. Nie je už taký strelecky efektívny ako v minulosti, ale patrí medzi najuniverzálnejších hráčov celej súťaže. Na Slovensku sa Hossa suverénne stal víťazom ankety Hokejista roka, pričom si v tejto ankete pripísal rekordné už piate víťazstvo. "Marián je veľmi cieľavedomý, má v Chicagu ešte päť rokov zmluvy pred sebou. Ja verím, že ešte prinesie domov nejaký Stanley Cup a konečne sa stane aj najlepším športovcom na Slovensku,“ vravel počas slávnostného večera otec František Hossa. *Narodený 12. januára 1979 v Starej Ľubovni. Hráč tímu NHL Chicago Blackhawks. V top 10 ankety je už deviaty raz, je najčastejší laureát spomedzi tohtoročných. V roku 2013 skončil druhý, v roku 2006 tretí, v rokoch 2007 aj 2010 štvrtý, 2008 piaty, 2003, 2004 a 2009 desiaty. Viackrát bol členom tímu Slovenska v top 3 medzi kolektívmi.

4. Erik VARGA, športová streľba
Hoci na budúci rok oslávi štyridsiatku, je ako víno - čím starší, tým lepší. V súťaži trapistov na svetovom šampionáte v talianskom Lonate ako prvý slovenský strelec obhájil titul majstra sveta. Zároveň je v tomto športe v histórii náš jediný dvojnásobný víťaz MS. Výrazne sa presadil aj na premiérových Európskych hrách v Baku, kde v súťaži trapistov skončil druhý a v mix trape spoločne s Rehák Štefečekovou zvíťazil. Bola to historicky prvá zlatá medaila pre Slovensko na tomto podujatí. Na majstrovstvách Európy v Pragersku získal Varga zlato v súťaži družstiev. Vo finále Svetového pohára trapistov skončil šiesty. Takisto ako vlani je na čele koncoročného svetového rebríčka trapistov podľa Medzinárodnej federácie športovej streľby (ISSF). *Narodený 9. júna 1976 v Šali. Člen Športového centra polície Bratislava. Tréner Branislav Slamka. V top 10 ankety je druhý raz - vlani skončil siedmy.

5. Marek HAMŠÍK, futbal
V talianskom SSC Neapol je dlhodobo kľúčový hráč a patrí medzi ofenzívne hviezdy celej Serie A. Koncom novembra 2015 sa tím, v ktorom je na ihrisku kapitán, dostal na čelo talianskej ligy. Neapolu sa to podarilo po dlhých 25 rokoch. Sezóna 2014/2015 bola preňho v klubovom drese strelecky doteraz najúspešnejšia. V ostatných dvoch rokoch sa Hamšík oveľa výraznejšie ako v minulosti presadzuje v reprezentačnom drese. Bol ústrednou postavou a s 5 gólmi zároveň najlepším strelcom tímu Slovenska, ktorý postúpil na ME 2016. V kvalifikácii Eura ako jediný slovenský hráč v poli nastúpil na všetkých 10 zápasov. V roku 2015 sa v reprezentačnom drese strelecky presadil jedným gólom pri domácom víťazstve 2:1 nad Macedónskom a dvoma gólmi pri víťazstve 4:2 v Luxembursku v poslednom zápase kvalifikácie. *Narodený 27. júla 1987 v Banskej Bystrici. Hráč tímu talianskej Serie A SSC Neapol. V top 10 ankety je štvrtý raz - v roku 2009 skončil šiesty, v rokoch 2013 aj 2014 deviaty. V rokoch 2009, 2014 a 2014 bol členom víťazného kolektívu futbalistov SR.

6. Veronika VELEZ ZUZULOVÁ, zjazdové lyžovanie
Po tom, čo musela vynechať olympijskú sezónu 2013/14 a so zranením bojovala aj na začiatku tej ďalšej, sa postupne rozjazdila k skvelým výkonom. Znovu sa vrátila do absolútnej svetovej slalomárskej špičky. V pretekoch Svetového pohára 2014/15 sa trikrát prebojovala na stupne víťaziek (v Maribore aj v Aare bola druhá, vo finále v Méribeli tretia) a v celkovom poradí slalomu v SP skončila šiesta. Prvý raz v kariére siahala aj na medailu z vrcholného podujatia, na svetovom šampionáte vo Vaile bola v slalome štvrtá. Velez-Zuzulová skvele vstúpila aj do sezóny 2015/2016, keď v úvodnom slalome SP v Aspene ju klasifikovali ako druhú. *Narodená 15. júla 2004 v Bratislave. Členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica a SkiZu Bratislava. Tréneri Romain Velez a Timotej Zuzula. V top 10 ankety je už šiesty raz - v roku 2013 bola tretia, v rokoch 2007 aj 2008 šiesta, v rokoch 2011 aj 2012 deviata.

7. Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ, tenis
Po tom, čo sa Dominika Cibulková v roku 2015 zotavovala z operácie, presvedčivo zaujala pozíciu slovenskej ženskej tenisovej jednotky mladá Košičanka. V turnajoch WTA získala svoje prvé dva tituly vo dvojhre, ktoré si pripísala na tvrdom povrchu v Katoviciach a na antuke v Bukurešti. Okrem toho v dejisku OH 2016 Riu de Janeiro postúpila do finále. Na grandslamovom US Open v New Yorku sa prebojovala do 3. kola. Na septembrovom turnaji vo Wu-chane prvý raz zdolala jednu z bývalých svetových jednotiek, Dánku Caroline Wozniacku. V júli WTA Schmiedlovú vyhlásila za Vychádzajúcu hviezdu mesiaca. Medziročne poskočila vo svetovom renkingu zo 73. na 26. priečku a kandidovala na koncoročné ocenenie WTA pre hráčku s najväčším rebríčkovým vzostupom v priebehu roka. Vo dvojhre si počas roka pripísala 42 víťazstiev a 23 prehier. Dobre si počínala aj v reprezentačných farbách v zápasoch Pohára federácie.


*Narodená 13. septembra 1994 v Košiciach. Členka klubu Mladosť Košice. Tréner Milan Martinec. V top 10 ankety je nováčik.

8. Zuzana REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ, športová streľba
Osvedčená multimedailistka z vrcholných súťaží sa v roku 2015 na strelnici síce spočiatku trápila, ale postupne sa rozstrieľala k veľkým výkonom. Na majstrovstvách Európy v Pragersku zvíťazila v trape a ako prvá žena v histórii slovenskej streľby skompletizovala zbierku všetkých najcennejších medailí a trofejí (medaila z OH, titul majsterky sveta aj Európy, víťazstvo vo finále SP). S družstvom získala na ME striebro. Na premiérových Európskych hrách v Baku si v "mix trape" Rehák Štefečeková spoločne s Erikom Vargom vybojovala zlato, v sólovom trape skončila ôsma. V pretekoch SP trapistiek bola druhá vo finále v Nikózii a tretia v Al Aine. Pred koncom roka dvojnásobná strieborná olympijská medailistka oznámila, že je tehotná a na OH v Riu de Janeiro sa nezúčastní. *Narodená 15. januára 1984 v Nitre. Členka Športového centra polície Bratislava. Tréner Branislav Slamka. V top 10 ankety je už piaty raz - v roku 2012 zvíťazila, v roku 2008 skončila štvrtá, v roku 2010 deviata a v roku 2011 ôsma.

9. Matej BEŇUŠ, vodný slalom
V roku 2015 dosiahol tento singlkanoista na divokej vode doterajší vrchol svojej kariéry. Po víťazstve v pretekoch Svetového pohára v Krakove a druhých miestach v Seu d´Urgell aj v Pau už šiesty raz za sebou skončil v celkovej klasifikácii SP v prvej trojke, pričom po piatich rokoch si znovu pripísal celkový triumf. V C1 pridal bronz na majstrovstvách Európy v Markleebergu a šieste miesto na majstrovstvách sveta v Londýne. Na MS aj na ME bol zároveň členom zlatej hliadky 3xC1 spoločne s Martikánom a Slafkovským. Beňuš sa ako prvý zo slovenských vodných slalomárov kvalifikoval na OH 2016 v Riu de Janeiro, keď v mimoriadne silnej domácej konkurencii zdolal v boji o jedinú miestenku v C1 päťnásobného olympijského medailistu Michala Martikána. *Narodený 2. novembra 1987 v Bratislave. Člen Športového centra polície Bratislava. Tréner Juraj Minčík. V top 10 ankety jednotlivcov je po prvý raz, bol však členom hliadky 3xC1, ktorá v kategórii kolektívov obsadila v rokoch 2007 aj 2013 tretie a vlani druhé miesto.

10. Štefan SVITKO, motorizmus
Na obávanej Rely Dakar začiatkom roka 2015 v kategórii motocyklistov na stroji KTM Rally Replica 450 potvrdil, že naďalej patrí do svetovej špičky. Tretí raz v ostatných štyroch rokoch dosiahol umiestnenie v prvej desiatke, pričom 5. miestom si vyrovnal kariérne maximum z roku 2012. Zároveň predstihol veľkého domáceho rivala Ivana Jakeša, ktorý skončil ôsmy. V jednotlivých etapách si Svitko pripísal dve umiestnenia v prvej trojke - jedno druhé a jedno tretie miesto. Na Merzouga Rally skončil tretí. Zúčastnil sa aj na Šesťdňovej v Košiciach, kde bol členom Trophy tímu na siedmom mieste. *Narodený 26. júna 1982 v Dolnom Kubíne. Člen Slovnaft Teamu. V top 10 ankety je nováčik.


KOLEKTÍVY

1. Futbalová reprezentácia Slovenska
Družstvo futbalistov Slovenska na jeseň 2015 zavŕšilo úspešné ťaženie v kvalifikácii ME 2016. Slováci si po prvý raz v ére modernej samostatnosti vybojovali postup na záverečný turnaj európskeho šampionátu, ktorý sa uskutoční vo Francúzsku. Základ postupu postavil tím trénera Jána Kozáka vlaňajšou sériou štyroch víťazstiev, po ktorej zimoval na prvom mieste skupiny. V roku 2015 tím začal domácimi kvalifikačnými výhrami 3:0 nad Luxemburskom a 2:1 nad Macedónskom. Hoci potom Slováci prehrali v Španielsku 0:2, doma remizovali s Ukrajinou 0:0 a podľahli Bielorusku 0:1, októbrovým víťazstvom 4:2 v Luxembursku napokon priamo postúpili na ME z 2. miesta C-skupiny za úradujúcimi európskymi šampiónmi zo Španielska. V roku 2015 si v kvalifikácii ME 2016 v reprezentačnom drese zahrali brankár Kozáčik a v poli Pekarík, Gyömbér, J. Ďurica, Hubočan, Pečovský, Kucka, Mak, M. Ďuriš, Hamšík, Weiss, Stoch, A. Nemec, F. Kiss, Švento, Škrtel, Šesták, Saláta, Hrošovský, Duda, E. Sabo, Jakubko, Hološko, Tesák, Greguš a Vittek.


*Mužský futbalový tím Slovenska je v top 3 kolektívov piaty raz - v rokoch 2009, 2010 aj 2014 zvíťazil, v roku 2005 obsadil 3. miesto.

2. Štvorkajak rýchlostných kanoistov na 1000 m (Myšák, Vlček, Tarr, Linka)
Novozložený štvorkajak, v ktorom si veteráni, vlaňajší dvojnásobní majstri sveta v K2 Erik Vlček a Juraj Tarr, sadli medzi dvojicu juniorských majstrov sveta v K2 - "háčika" Denisa Myšáka a zadáka Tibora Linku, sa v roku 2015 postaral o veľmi príjemné prekvapenie. V internom domácom súboji najprv preukázal vyššiu výkonnosť, než predošlá posádka, úspešná v roku 2014, a po treťom mieste v pretekoch SP v Duisburgu senzačne triumfoval na olympijskej 1000 m trati na svetovom šampionáte v Miláne. *Štvorkajak - v rôznom zložení - je stálicou slovenskej ankety v kategórii kolektívov. V najlepšej trojke je už po deviaty raz, pričom vždy sa na tom podieľal Erik Vlček. Vlajková loď našej rýchlostnej kanoistiky sa v minulosti šesťkrát (v rokoch 2001, 2003, 2004, 2006, 2007 a 2008) tešila z víťazstva v ankete, dvakrát (2002 a 2012) skončila na treťom mieste.

3. Družstvo SR v hokeji do 20 rokov
Na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov na prelome rokov sa tímu trénera Ernesta Bokroša podarilo získať medailu po 16 rokoch čakania. Mladí Slováci na ceste k tomuto úspechu nečakane zdolali až troch favoritov - v základnej skupine obhajcov titulu z Fínska 2:1, vo štvrťfinále Česko 3:0 a v zápase o bronz v Toronte Švédsko 4:2. Brankára Denisa Godlu vyhlásil direktoriát turnaja za najužitočnejšieho hráča šampionátu aj za najlepšieho brankára a dostal sa aj do All Stars. Zažiaril aj kapitán Martin Réway, ktorý získal 9 bodov za 4 góly a 5 asistencií. O medailový úspech tímu SR 20 sa zaslúžili brankári Godla, Okoličány a v poli Rosandič, Černák, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Pavúk, Jendroľ, Skalický, Réway, Koyš, Cehlárik, Sukeľ, Paulovič, Petráš, Kabáč, R. Bondra, Šoltés, Rehák a Lantoši. *Reprezentačný tím hokejistov SR je v najlepšej trojke kolektívov v novinárskej ankete druhý raz, v roku 1999 skončil na treťom mieste.

Paralympionik roka 2015

Jozef METELKA (paracyklistika)
Na majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike v holandskom Apeldoorne prvý v stíhacích pretekoch na 4 km a druhý v pevnom kilometri. Na majstrovstvách sveta v cestnej paracyklistike vo švajčiarskom Nottwile štvrtý v pretekoch s hromadným štartom. Celkový víťaz Svetového pohára v cestnej paracyklistike v kategórii MC4. Na majstrovstvách SR v Žiline skončil v časovke v súperení so zdravými pretekármi štvrtý. "Som veľmi rád, že tu môžem stáť a že ľudia na Slovensku si cenia aj výkony nás - paralympijských športovcov. Šport spája ľudí a to je na ňom tiež krásne. Verím, že nám budete držať palce aj na budúci rok na paralympiáde v Riu de Janeiro," povedal Jozef Metelka v priamom prenose RTVS. *Narodený 8. 9. 1986 v Piešťanoch. Člen anglického klubu Beeline Bicycles RT.

Športová legenda Karol DIVÍN (krasokorčuľovanie)
Bývalý skvelý krasokorčuliar a tréner. Celé desaťročie (1954 - 1964) patril nielen do európskej, ale aj svetovej špičky. V roku 1960 získal striebro na zimných olympijských hrách v americkom Squaw Valley, na ZOH bol aj štvrtý (1964) a piaty (1956). Z majstrovstiev Európy si odniesol dovedna 8 cenných kovov. Titul európskeho šampióna získal v rokoch 1958 (v Bratislave) a 1959, pridal aj dve strieborné a štyri bronzové medaily. Na majstrovstvách sveta skončil v Prahe 1962 druhý a o dva roky neskôr v Dortmunde tretí. Kariéru ukončil ako 11-nasobný majster ČSR/ČSSR v sérii (v rokoch 1954 - 1964). Potom sa z neho stal úspešný tréner a istý čas aj rozhodoval súťaže profesionálov. "Sám neviem, či sa môžem považovať za legendárneho športovca. Vyrastal som v oblasti bratislavských športových stredísk, to mi dalo veľa. Je to pre mňa veľká česť, že sa do tejto dvorany dostávam aj ja. Počas života som mal aj dosť šťastia. Veci sa mi darili, sám som sa nesnažil vyčnievať z radu. Po odbornej stránke ma viedol otec, ktorý ma držal pri korčuľovaní. Ja som mal totiž rád tenis," uviedol Karol Divín. *Narodený 22. 2. 1936 v Budapešti, rodným priezviskom Finster a prezývaný „Karcsi“. Vyrastal v Bratislave, kde ho otec (Maďar nemeckého pôvodu) viedol aj ku krasokorčuľovaniu. Väčšinu úspechov dosiahol počas pôsobenia v TJ Slovan Bratislava, kde v rokoch 1959 - 1964 trénoval pod vedením svetovo uznávaného odborníka Ivana Mauera.

 

Anketa Športovec roka SR 2015 - kompletné výsledky

 

JEDNOTLIVCI

1. Peter SAGAN, cestná cyklistika 1120 (98 - 13 - 2) 114x
2. Matej TÓTH, atletika 1026 (14 - 86 - 10) 114x
3. Marián HOSSA, ľadový hokej 772 (1 - 6 - 36) 110x
4. Erik VARGA, športová streľba 694 (0 - 5 - 40) 106x
5. Marek HAMŠÍK, futbal 625 (1 - 4 - 23) 100x
6. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ, zjazdové lyžovanie 413 (0 - 0 - 2) 90x
7. Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ, tenis 357 (0 - 0 - 1) 88x
8. Zuzana REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ, športová streľba 256 69x
9. Matej BEŇUŠ, vodný slalom 211 56x
10. Štefan SVITKO, motorizmus 149 52x
11. Erik VLČEK, Juraj TARR, rýchlostná kanoistika 107 31x
12. Klaudia MEDLOVÁ, snoubording 97 39x
13. Martin ŠKRTEL, futbal 77 19x
14. Ivan JAKEŠ, motorizmus 46 18x
15. Jozef METELKA, paralympionik - cyklisika 29 11x
16. Richard VARGA, triatlon, aquatlon 24 10x
17. Danka BARTEKOVÁ, športová streľba 23 6x
Erik BAŠKA, cestná cyklistika 23 9x
19. Marián JUNG, vodný motorizmus 22 8x
20. Lukáš BABAČ, veslovanie 19 6x
21. Zuzana STROMKOVÁ, akrobatické lyžovanie 17 7x
22. Tatiana JANÍČKOVÁ, cyklotrial 15 6x
23. Veronika VADOVIČOVÁ, paralympionička - športová streľba 14 8x
24. Jana DUKÁTOVÁ, vodný slalom 12 5x
István LÉVAI, grécko-rímske zápasenie 12 6x
26. Martin KLIŽAN, tenis 11 3x
27. Richard NAGY, plávanie 10 3x
Viliam TANKÓ, box 10 7x
29. Lucia DEBNÁROVÁ, pretláčanie rukou 9 4x
Denisa HARGAŠOVÁ, fitnes 9 4x
31. Martin OTČENÁŠ, letný biatlon 6 2x
32. Sabina PLEVÁKOVÁ, fitnes 5 2x
Tomáš TATAR, ľadový hokej 5 1x
34. Filip PRAJ, športová streľba 4 1x
Alexander SLAFKOVSKÝ, vodný slalom 4 2x
Juraj TUŽINSKÝ, športová streľba 4 2x
37. Miroslav HARAUS, paralympionik - zjazdové lyžovanie 3 2x
Matej KOVÁČ, vzpieranie 3 2x
Patrik KURIL, paralympionik - cestná cyklistika 3 3x
Adrián MATUŠÍK, paralympionik - atletika 3 2x
Alexander VAŠKO, vodné lyžovanie 3 1x
Adam ŽAMPA, zjazdové lyžovanie 3 1x
43. Richard GONDA, motorizmus 2 1x
Pavol KOPP, športová streľba 2 1x
45. Martin RÉWAY, ľadový hokej 1 1x
Filip POLC, horská cyklistika 1 1x
Ľubica BÉREŠOVÁ, fitnes 1 1x
Silvia SÝKOROVÁ, curling 1 1x

Pozn.: Schéma bodovania podľa poradia top 10 na hlasovacích lístkoch: 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 bod.

KOLEKTÍVY
1. Futbalisti Slovenska 314 (92 - 17 - 4) 113x
2. Štvorkajak rýchlostných kanoistov SR (Myšák, Vlček, Tarr, Linka) 184 (17 - 53 - 27) 97x
3. Tím SR "20" v ľadovom hokeji 120 (4 - 31 - 46) 81x
4. Hliadka 3xC1 vodných slalomárov SR (Martikán, Slafkovský, Beňuš) 33 (0 - 7 - 19) 26x
5. Družstvo hokejbalistov SR 14 (0 - 2 - 10) 12x
6. Družstvo strelkýň SR na skeet (D. Barteková, Sýkorová, Stranovská) 5 (1 - 0 - 2) 3x
Družstvo strelcov SR na trap (Kovačócy, Čavara, Varga) 5 (0 - 2 - 1) 3x
8. Tenisti SR do 18 rokov (Molčan, Klein, Néma) 2 (0 - 1 - 0) 1x
Vodní pólisti SR 2 (0 - 1 - 0) 1x
Futbalisti Slovenska do 21 rokov 2 (0 - 0 - 2) 2x
Hliadka 3xK1 vodných slalomárov SR (Halčin, Málek, Grigar) 2 (0 - 0 - 2) 2x
12. Futbalisti AS Trenčín 1 (0 - 0 - 1) 1x

Pozn.: Schéma bodovania podľa poradia top 3 na hlasovacích lístkoch: 3-2-1 bod.

Športová legenda 2015 - krasokorčuliar KAROL DIVÍN.
Paralympionik roka 2015 - cyklista JOZEF METELKA. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona