Vitamín D môže znížiť riziko astmatických záchvatov

NETKY.SK • 6 September 2016, 12:07 • 2 min
Vitamín D môže znížiť riziko astmatických záchvatov

BRATISLAVA - Užívanie vitamínu D spolu so štandardnými liekmi proti astme môže znížiť riziko ťažkých astmatických záchvatov, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu, o tri až šesť percent. Vyplýva to z analýzy výsledkov testov z USA, Kanady, Indie, Poľska, Japonska a Veľkej Británie.

slovakia

left justify in out

Vedúci výskumu, profesor Adrian Martineau z Queen Mary University of London tvrdí, že výsledky sú vzrušujúce, no malo by sa k nim pristupovať opatrne. "Zistenia, ktoré sa spájajú s ťažkými astmatickými záchvatmi, pochádzajú len z troch výskumov, v ktorých väčšinu pacientov tvorili dospelí s ľahkou až stredne ťažkou formou astmy," povedal Martineau s tým, že preto treba urobiť viac testov s deťmi a dospelými s ťažkou formou astmy, aby mohli potvrdiť, či bude mať užívanie vitamínu D pozitívny efekt aj u nich. Podotkol tiež, že nie je isté, či sa účinok prejavil u všetkých pacientov alebo iba u tých s nízkou hladinou vitamínu D. Výsledky však naďalej analyzujú a mali by byť dostupné v priebehu niekoľkých mesiacov.


Erika Kennington, vedúca výskumu nadácie Asthma UK tvrdí, že výsledky sú sľubné, ale výskumníci potrebujú viac dôkazov, aby z nich mohli urobiť závery. "Pri toľkých rôznych formách astmy je možné, že vitamín D účinkuje len u určitého typu pacientov a u ďalších nie," povedala.

 

Astma je chronické ochorenie, ktorým na svete trpí približne 300 miliónov ľudí. Medzi časté symptómy patria kašeľ, sipot, pocit ťažkosti na hrudníku či dýchavičnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies