Vítame rozhodnutie EÚ schváliť mincu so sv. Konštantínom a Metodom

NETKY.SK • 14 December 2012, 07:31 • 2 min
Vítame rozhodnutie EÚ schváliť mincu so sv. Konštantínom a Metodom

Vítame rozhodnutie EÚ schváliť mincu so sv. Konštantínom a Metodom - Politika Strana SDKÚ-DS privítala rozhodnutie Európskej únie (EÚ), ktorá schválila dvojeurovú pamätnú mincu Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu – 1150.

slovakia

left justify in out

img

Strana SDKÚ-DS privítala rozhodnutie Európskej únie (EÚ), ktorá schválila dvojeurovú pamätnú mincu Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu – 1150. výročie vo forme, v akej bola pôvodne navrhnutá, teda s kresťanskými symbolmi svätožiary a kríža. Pre TASR to uviedla hovorkyňa tejto opozičnej strany Jana Zvončeková.  "Iniciatívu za to, aby sa tak stalo, aby Národná banka Slovenska (NBS) nesúhlasila s odstránením kresťanských symbolov rozbehla SDKÚ-DS a pridali sa k nej aj ďalšie strany z Ľudovej platformy. Som rád, že to padlo na úrodnú pôdu," povedal Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Podľa Kaníka je to dôkazom toho, že netreba byť ľahostajnými voči európskej kultúre, ktorá "nesporne na kresťanských základoch stojí a teda že máme byť hrdí na korene našej histórie".   Schválenie návrhu dvojeurovej mince so symbolikou príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu aj so symbolmi svätožiare a kríža v Rade EÚ dnes privítalo aj Ministerstvo financií. 
      MF SR je presvedčené, že budúca slovenská pamätná dvojeurová minca s Konštantínom a Metodom bude vhodným doplnením širokej palety európskych mincí a zároveň bude reprezentovať prítomnosť Slovenska v eurozóne.
      Národná banka Slovenska predložila 23. novembra pôvodný návrh, aj s kresťanskými symbolmi, na posúdenie členským štátom a Európskej komisii a tento návrh, po schvaľovacej procedúre v príslušných inštitúciách EÚ a za aktívnej pôsobnosti zástupcov MF SR v procese schvaľovania, našiel jednohlasnú podporu vo všetkých členských štátoch eurozóny.
      V zmysle schvaľovacej procedúry bol návrh slovenskej pamätnej mince schválený začiatkom decembra 2012 v Rade EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona