Vítame posun vo veci Srbska, formulácia záverov mohla byť lepšia

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:07 • 2 min
Vítame posun vo veci Srbska, formulácia záverov mohla byť lepšia

Vítame posun vo veci Srbska, formulácia záverov mohla byť lepšia

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) víta posun vo veci integrácie Srbska do Európskej únie, aj keď by si vedel predstaviť v rámci záverov Rady pre všeobecné záležitosti aj lepšie "povzbudenie" pre balkánsky štát do ďalšej práce. Slovenský šéf rezortu to povedal dnes po zasadnutí ministrov v Luxemburgu.
Srbsko bude teraz čakať na výsledky skúmania Európskej komisie, ktorá posúdi, či je táto balkánska krajina pripravená začať prístupové rokovania. Belehrad si prihlášku podal v decembri minulého roka, odvtedy čakalo až dodnes na vyjadrenie Rady.
"Som nesmierne rád, že sme prijali toto rozhodnutie. Som rád, že komisár Štefan Füle vyslovil predpoklad, že v druhej polovici budúceho roka bude posudzovanie pripravenosti Srbska stať sa kandidátskou krajinou zavŕšené. Je to aj výsledok, na ktorom má Slovensko podstatný podiel," charakterizoval hlavný výstup z dnešného zasadnutia Dzurinda.
Minister však jedným dychom dodal aj to, že formulácia textu záveru z rokovaní Rady má iný diplomatický tón, než aký predpokladal. "Patrím medzi tých, ktorí nie sú najšťastnejší z formy textu, Srbsko si zaslúži iné formulácie a povzbudenia. V texte je niekoľkokrát spomenutá kondicionalita spolupráce s Medzinárodným súdnym tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) a ja to osobne považujem za prílišný dôraz v tejto veci. Kľúčové je však, že Európska komisia začne s prácou na stanovisku," podotkol Dzurinda, ktorý odmietol predpovedať, kedy by sa Srbsko mohlo naozaj priblížiť k členstvu v EÚ: "Tak ďaleko nemôžem ísť. Omnoho viac, než ktokoľvek iný, o tom rozhodne samotné Srbsko. Slovensko bude Srbsku pomáhať. Stanovenie termínov by urobilo viac zla ako osohu."
Deklarovaná požadovaná spolupráca je úzko spätá aj s úsilím Belehradu o dolapenie dvojice podozrivých zo spáchania vojnových zločinov počas občianskej vojny v bývalej Juhoslávii - Ratka Mladiča a Gorana Hadžiča. Podľa Dzurindu však nemožno hľadať priamu súvislosť medzi zadržaním oboch a ďalším pokrokom Srbska v integračnom procese. "Do tejto roviny by som to nestaval. Od Srbska sa v prvom rade očakáva, že bude trvalo, dôsledne, podrobne a transparentne spolupracovať s ICTY. Ani Ante Gotovina nebol chytený v Chorvátsku, ale v Španielsku," pomohol si Dzurinda paralelou s osudom ďalšieho vinníka z občianskej vojny, ktorého zajali v čase, keď už Chorvátsko malo status kandidátskej krajiny.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies