Viskupič: Štyri z piatich Junckerových scenárov smerujú k rozpadu Únie

NETKY.SK • 4 Marec 2017, 13:14 • 2 min
Viskupič: Štyri z piatich Junckerových scenárov smerujú k rozpadu Únie

BRATISLAVA - Štyri z piatich scenárov budúcnosti Európskej únie (EÚ), ktoré predstavil predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, smerujú k rozpadu Únie.

slovakia

left justify in out

Myslí si to poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.

 

Junckerova Biela kniha ponúka päť scenárov možného vývoja s názvami "pokračujeme", "nič, len jednotný trh", "tí, ktorí chcú viac, robia viac", "robiť menej, ale efektívnejšie" a "robiť viac spoločne".

 

Prvý scenár počíta len s malými zmenami fungovania EÚ, druhý hovorí o dôraze len na spoločný európsky trh, ďalší hovorí o spolupráci tzv. ochotných krajín v konkrétnych oblastiach. Možnosťou je aj okresať oblasti, ktorým sa Únia venuje a posledný scenár by mohol viesť k federalizácii únie.

 

"Aj vzhľadom na brexit a na atmosféru v EÚ považujem za najnebezpečnejší prvý scenár. Únia potrebuje zmenu," povedal Viskupič. Problém vidí aj v modeli, ktorý hovorí len o jednotnom trhu. "Rezignácia na ostatné politiky je tiež cesta do pekla," poznamenal.

 

Za nevhodný považuje aj scenár o dvojrýchlostnej Európe, keďže aj ten by podľa neho viedol k rozpadu Únie. Piaty scenár by podľa neho mohol viesť k vzbúreniu sa členských krajín.

 

Čiastočne pozitívne teda vníma len štvrtý scenár nazvaný "robiť menej, ale efektívnejšie". Skeptický je síce k spoločnej zahraničnej politike, ale aj tak sa mu javí tento scenár aj z pohľadu Slovenska najlepší z ponúknutých. "Mohol by viesť k ozdraveniu procesov v EÚ a k zachovaniu Únie aj so Slovenskom ako členským štátom," vysvetlil.

 

Pre SaS je neprijateľný prvý a posledný scenár. "Ak totiž z Únie odchádza kľúčový členský štát a takmer v každej jej členskej krajine rastú radikálne až extrémistické sily, ktoré jej existenciu odmietajú, tak sa nemôžme tváriť že sa nič nedeje a 'pokračovať'," vysvetlil poslanec SaS Martin Klus.

 

Z rovnakých dôvodov je podľa neho nerealistický, až kontraproduktívny, aj scenár predpokladajúci hlbšiu spoluprácu a smerovanie k superštátu - Spojeným štátom Európskym. "Tie dnes odmieta značná časť európskej populácie i mnohé členské štáty. Presadzovanie tohto scenára, ktorý favorizuje Európska komisia, by len zvýšil tlak na odchody ďalších členských štátov a skorý rozpad EÚ," uviedol.

 

Scenár v podobe výhradne spoločného európskeho trhu je v období eura a Schengenského priestoru už podľa Klusa nerealizovateľný. "Preto do úvahy prichádzajú už len scenáre tzv. viacrýchlostnej EÚ resp. zameranie sa na kvalitu miesto kvantity," doplnil.

 

SaS sa preto domnieva, že ideálna by bola ich kombinácia. "Viaceré kompetencie je totiž potrebné previesť späť na členské štáty, či dokonca na úroveň regiónov a miest. Zároveň je však potrebné tie, ktoré EÚ zostanú, realizovať ďaleko dôslednejšie a kompetentnejšie. Typickým príkladom je ochrana spoločných hraníc. Podľa prvých reakcií Francúzska a Nemecka, ktoré sú pod predvolebným tlakom sa zdá, že by zdravý rozum mohol zvíťaziť," vysvetlil Klus.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies