Viskupič: Rozpočet pre kultúru je cestou do pekla

NETKY.SK • 19 November 2013, 15:22 • 2 min
Viskupič: Rozpočet pre kultúru je cestou do pekla

BRATISLAVA - Medziročný pokles financií pre kapitolu kultúry považuje poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič za návrh v rozpore s Programovým vyhlásením vlády a za cestu do pekla.

slovakia

left justify in out

"V návrhu rozpočtu ministerstva kultúry je hrubými písmenami napísané, že prichádza k ohrozeniu funkčnosti. Ja som sa pýtal, komu je to adresované. Bolo to adresované ministerstvu financií. To zníženie kapitoly v mzdových položkách už ohrozuje funkčnosť ministerstva kultúry. Myslím, že to je cesta do pekla," povedal dnes v parlamentnom výbore pre kultúru a médiá Viskupič. Ministerstvo kultúry má podľa auditu platovo najpoddimenzovanejších ľudí, zarábajú najmenej zo všetkých rezortov, čím trpí odborné zázemie rezortu, rovnako má podľa Viskupiča množstvo zamestnancov MK SR kumulované funkcie.

Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) považuje rozpočet rezortu kultúry za relatívne dobrý v tom zmysle, že mohol byť ďaleko horší. "Všetky inštitúcie, ktoré patria pod ministerstvo kultúry, môžu pracovať v takom režime, ako pracovali v tomto roku. To znamená žiaden likvidačný rozpočet pre kultúru, ako to bývalo iks rokov dozadu a muselo sa to potom korigovať. Všetky inštitúcie si budú musieť utiahnuť opasky, ale budú môcť pracovať ďalej ako v tomto roku," konštatoval Jarjabek. 

MK SR by malo na budúci rok hospodáriť s rozpočtom 182 473 214 eur, celkové zdroje kapitoly sa oproti roku 2013 znižujú o 4,77 milióna eur, teda o 2,55 percenta. Na chod 29 inštitúcií, ktoré patria pod rezort kultúry, ako sú napríklad Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Slovenské národné divadlo je určených 80,8 mil. eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2013 je to o 1,02 mil. eur viac (1,27%). Vyššie výdavky by mali mať rozpočtová organizácia Pamiatkový úrad SR a štyri príspevkové organizácie - Divadlo Nová scéna, Národné osvetové centrum, Slovenská filharmónia a Slovenský filmový ústav. Grantový systém, ktorým MK SR dotuje projekty z oblastí divadelného, výtvarného, tanečného, hudobného, literárneho umenia a tiež obnovu národných kultúrnych pamiatok by mal mať v roku 2014 objem 20 mil. eur. RTVS dostane podľa návrhu štátneho rozpočtu na základe zmluvy so štátom 24,5 mil. eur, teda menej o 3,5 milióna eur ako tento rok. RTVS bude mať v roku 2014 k dispozícii nevyčerpané prostriedky z tohto roka a zároveň je v rozpočte kapitoly určených 1,5 mil. eur na nové účelové investičné projekty. Transfer pre Audiovizuálny fond - štyri mil. eur sa zvyšuje oproti rozpočtu roku 2013 o 500 tisíc eur. Výdavky pre TASR by mali byť na budúci rok 1,9 mil. eur, čo je o 500 tisíc eur viac v porovnaní s rozpočtom na tento rok. Na platy a poistné duchovných, prevádzku ústredí cirkví a náboženských spoločností a charitných domov (domovy dôchodcov pre kňazov) dá MK SR v roku 2014 podľa návrhu rozpočtu 37 379 973 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies