Viskupič: Problém koncesií sa dá vyriešiť ich zrušením

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 16:07 • 2 min
Viskupič: Problém koncesií sa dá vyriešiť ich zrušením

BRATISLAVA – Problém zvyšovania koncesionárskych poplatkov, ktorý spôsobil rozpory vo vládnej koalícii, sa podľa poslanca za OĽaNO Jozefa Viskupiča dá vyriešiť veľmi jednoducho a elegantne, a to zrušením koncesionárskych poplatkov.

slovakia

left justify in out

Opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS podľa Viskupiča vypracujú takýto návrh zákona a predložia ho do parlamentu. Poslanec obyčajných ľudí pripomenul, že koncesionárske poplatky zrušila už vláda Ivety Radičovej, po páde kabinetu však druhá vláda Roberta Fica zrušila Radičovej návrh tesne pred nadobudnutím jeho účinnosti. Po zrušení koncesií by sa mala verejnoprávna RTVS podľa Viskupiča financovať priamo zo štátneho rozpočtu pevne stanoveným percentom. RTVS by tak mala zaručenú nezávislosť a mohla by kvalitatívne rásť, poslanec OĽaNO odhaduje, že ročne by mala televízia od štátu dostávať približne sto miliónov eur.


Téma koncesií podľa Viskupiča nerozdelila len vládne strany SNS a Smer-SD, ale aj samotných predstaviteľov Smeru-SD, keďže minister kultúry Marek Maďarič dnes povedal, že nerozumie, prečo Koaličná rada rokovala v piatok 3. júna o koncesiách bez neho. Podľa Viskupiča sa ukazuje, že spôsob, akým vládna koalícia zapracovala zvyšovanie koncesií do programového vyhlásenie vlády, nie je veľmi šťastný. Názor SNS k téme koncesií sa podľa poslanca OĽaNO blíži viac k postoju opozičných strán ako k vládnym subjektom. Hoci na prvý pohľad vyzerá zvyšovanie koncesionárskych poplatkov triviálne, nie je to tak, pretože sa dotýka každej jednej domácnosti, ktorú by to malo stáť 84 eur ročne.


Vláde, ktorá podľa Viskupiča ešte nezačala vládnuť, hrozí odchod jedného ministra, zároveň sa môže programové vyhlásenie vlády v samotnom počiatku ukázať ako trhací kalendár. Ak sa ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi nepodarí presadiť návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), bude zvažovať svoje ďalšie kroky. Jednou z možností je aj odchod z postu ministra. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, kde reagoval na piatkové rokovanie Koaličnej rady, na ktorom riešili koncesie. Presadenie tzv. koncesionárskych poplatkov je pre neho kľúčovým cieľom a podľa vývoja zváži ďalšie kroky.

 

„Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje,“ poznamenal.
Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom SNS oznámila, že návrh nepodporí. Slovenská národná strana v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že "v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie".

 

Návrh novely zákona strana podporí až vtedy, keď "budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania, od jazykovej kultúry, až po zostavenie programovej štruktúry". Podľa Maďariča to je neštandardné. Zvýšenie koncesií totiž minister považuje za zvýšenie nezávislosti.


Programové vyhlásenie vlády schválila Koaličná rada, vláda aj Národná rada SR, preto ministra kultúry „nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov cez médiá oznámil svoj zámer tento cieľ nepodporiť“.


Ak prídu k novele zákona konštruktívne pripomienky, ktoré budú viesť k splneniu cieľa, Maďarič je ochotný ich zohľadniť. Potrebné však podľa neho je, aby bol do tvorby kompromisu zahrnutý aj konkrétny minister. RTVS má dnes podľa jeho slov preukázateľné výsledky aj víziu rozvoja. „Nerozumiem prístupu koaličných partnerov, ktorí súhlasili s programovým vyhlásením vlády. Akokoľvek sa budeme tváriť, že vládny program je svätý, po tomto precedense už sväté nie je nič,“ povedal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies