Viskupič: Paška podpísal státisicový dodatok, dávam podnet na ÚVO

NETKY.SK • 20 Február 2014, 10:51 • 2 min
Viskupič: Paška podpísal státisicový dodatok, dávam podnet na ÚVO

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) nakúpil koncom roku 2013 bezpečnostné opatrenia pre parlament za 300.000 eur bez súťaže formou dodatku k pôvodnej zmluve s firmou SecuriLas.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil poslanec NR SR za OĽaNO Jozef Viskupič s tým, že dáva podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby túto vec riadne preveril a zistil, či pôvodná zmluva o údržbe a servise nebola navýšená obídením či porušením zákona.
      

"Pavol Paška zatvára NR SR a buduje si barikády proti médiám a občanom. Celá dodávka nových bezpečnostných zariadení bola ukrytá do pôvodnej zmluvy o údržbe a servise. Vládna strana to riešila poza bučky. Nebolo žiadne verejné obstarávanie, prijal sa dodatok. V roku 2011 stáli bezpečnostné služby 61.000 eur, vlani to bolo 206.000 eur a dodatok navýšil túto sumu o ďalších 300.000 eur," povedal Viskupič. Celkovo teda ide o pol milióna eur.
      

Podľa opozičného poslanca Paška využil trik, keď servis a údržbu zariadení dodatkom doplnil o dodávku a nákup nových zariadení. "Nesúťažil, nikoho sa nepýtal, rozhodol," podotkol s tým, že na malé sumy Paška vypisuje verejné obstarávania a na veľké mu stačí dodatok k zmluve.
      

Viskupič je presvedčený, že dodatok k pôvodnej zmluve rozširuje jej predmet nielen na dopĺňanie nevyhnutných prvkov, ale aj na dodávku, montáž a prekládku existujúcich prvkov, a to na základe zmien režimu objektov. "Zmenu režimu objektov urobil Pavol Paška," poukázal Viskupič. Poslanec zároveň zacitoval zo zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorého verejný obstarávateľ "nesmie uzatvoriť dodatok k zmluve vtedy, ak by sa jeho obsahom menil podstatným spôsobom pôvodný predmet zákazky". "Podľa mňa pôvodný predmet zákazky o údržbe a servise bol dodávkou nových zariadení účelovo a významne zmenený," dodal.
      

Denník Hospodárske noviny (HN) dnes informoval, že podľa pôvodnej zmluvy SecuriLas nedodávala a nemontovala bezpečnostné zariadenia, iba ich kontrolovala a servisovala. Dodatkom, ktorý jej navyše predĺžil platnosť zmluvy, tieto možnosti získala, navyše, za viac peňazí. To, že mala Kancelária Národnej rady SR spraviť na nákup a montáž nových bezpečnostných zariadení súťaž, potvrdili HN aj na ÚVO. Podľa hovorcu úradu Jána Mažgúta zákon zakazuje uzavrieť dodatok, ktorý by menil pôvodný predmet zákazky a sumu, s ktorou pôvodná zmluva nepočítala.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies