Viskupič navrhuje zmenu financovania kultúry, chce Kultúrny fond

NETKY.SK • 12 September 2015, 12:28 • 2 min
Viskupič navrhuje zmenu financovania kultúry, chce Kultúrny fond

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Jozef Viskupič (OĽaNO) navrhuje zmenu financovania kultúry. Návrhom zákona o Kultúrnom fonde chce zaviesť viaczdrojové financovanie fondu.

slovakia

left justify in out

Kultúrny fond by mal podľa Viskupičovho návrhu nahradiť tri súčasné umelecké fondy, a to Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarných umení. Nový fond by mal jednu sústavu orgánov a jeden model financovania.

 

Viskupič ďalej navrhuje zrušiť dvojpercentný príspevok, ktorý v súčasnosti platia autori a umelci z ich hrubého autorského príjmu. "Dá sa povedať, že ide o neoprávnenú daň, ktorá týchto umelcov znevýhodňuje oproti iným povolaniam, keďže sú zdaňovaní dvakrát," uviedol predkladateľ.

 

Na podpore literárnej, vedeckej a umeleckej činnosti by sa podľa návrhu mali podieľať nielen Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ale aj všetky komerčné rádia a televízie a ďalšie médiá. "Pretože rovnako ako verejnoprávny vysielateľ vysielajú obsah podliehajúci ochrane podľa autorského zákona," vysvetlil Viskupič. Poslanec chce, aby sa na podpore spisovateľov, hudobníkov, maliarov či iných umelecky nadaných ľudí podieľal aj štát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies