Viskupič: Maďarič chce o dotáciách rozhodovať sám

NETKY.SK • 15 Október 2013, 16:32 • 2 min
Viskupič: Maďarič chce o dotáciách rozhodovať sám

BRATISLAVA - O dotáciách pre filmové produkcie má rozhodovať minister kultúry. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer-SD Jána Senka, ktorý dnes k novele zákona o Audiovizuálnom fonde predložil na rokovaní mediálneho výboru. Výbor jeho návrh schválil.

slovakia

left justify in out

"Pozmeňujúci návrh pána Senka zásadným spôsobom zmenil dotačnú politiku, ktorú chcel zaviesť minister kultúry Marek Maďarič, keďže zrušil ustanovenie, podľa ktorého ak filmová produkcia preinvestuje na Slovensku dva milióny eur a viac prostredníctvom slovenských firiem a fyzických osôb zdaňovaných na Slovensku, získa dotáciu 20 percent oprávnených výdavkov," vysvetlil poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. Podľa neho Senkov návrh všetko necháva na dobrej vôli alebo nevôli ministra kultúry, ktorý sa môže rozhodnúť, či podľa sympatií a bez akýchkoľvek objektívnych kritérií pridelí v roku 2014 a 2015 peniaze zo štátneho rozpočtu konkrétnemu človeku, ktorý chce natáčať film. 

"Môžem sa domnievať, že toto je určené konkrétnym lobistom, konkrétnym vybraným firmám, ktoré môžu byť ministrovi sympatické a budú dostávať peniaze zo štátneho rozpočtu," poznamenal Viskupič. Upozornil, že podľa nových pravidiel zostane len na vôli politika, či sa rozhodne pre svojho kamaráta alebo niekoho iného, ak o dotáciu požiadajú dvaja uchádzači, ktorí budú z hľadiska objektívnych kritérií spĺňať dané parametre. "Toto je v právnom štáte neakceptovateľné. Ak Senkov pozmeňujúci návrh parlament schváli, do systému sa zaradí absolútne nesystémový krok a urobíme tak z vecnej súťaže súťaž krásy za nemalé finančné prostriedky nás všetkých," uzavrel Viskupič. 

Pôvodne chcel rezort kultúry novelou pritiahnuť na Slovensko veľké filmové produkcie, podporiť investície do filmového priemyslu a tým aj vznik nových pracovných miest. Ak by nejaká filmová produkcia preinvestovala na Slovensku dva milióny eur a viac prostredníctvom slovenských firiem a fyzických osôb, ktoré sú zdaňované na Slovensku, získať mala dotáciu 20 percent oprávnených výdavkov. Senkov pozmeňujúci návrh toto ustanovenie zo zákona vypustil. 

O dotácie sa podľa pôvodnej novely mohli uchádzať produkcie, ktoré splnia tzv. kultúrny test. Získať v ňom musia 24 bodov z celkového počtu 48. Pritom najmenej 9 bodov musia získať v skupine šiestich takzvaných kultúrnych kritérií. Medzi kultúrne kritériá patria napríklad podmienky, že dielo zobrazuje významné udalosti, osobnosti a miesta slovenskej alebo európskej kultúry, či námetom filmu je významné umelecké dielo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona