Viskupič: Budem iniciovať poslanecký prieskum v SNM, lebo ministerstvo kultúry nekoná

NETKY.SK • 10 November 2016, 16:37 • 2 min
Viskupič: Budem iniciovať poslanecký prieskum v SNM, lebo ministerstvo kultúry nekoná

BRATISLAVA - Podpredseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) sa pokúsi iniciovať poslanecký prieskum na Generálnom riaditeľstve Slovenského národného múzea (SNM) aj v Múzeu Bojnice. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že napriek odhaleným zlyhaniam šéfa bojnického múzea Jána Papca minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) nekoná, pričom o prácu prišli ľudia, ktorí na pochybenia poukázali. Od ministra žiada vysvetlenie.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec pripomenul, že začiatkom roka 2015 bola vtedajšia vedúca oddelenia kontroly SNM Daniela Nehézová poverená vykonať v SNM kontrolu, pričom zistila niekoľko závažných až kriminálnych pochybení v múzeu Bojnice. Hlavné problémy jej zistenia sa týkali rekonštrukcie barokového lustra nainštalovaného v Huňadyho sále Bojnického zámku, výkonu búracích prác, za ktoré istý robotník dostával 175 eur na hodinu, odovzdávania tržieb zo vstupného, ako aj verejného obstarávania. Pod tieto závery sa podpísal tiež generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň a riaditeľ SNM-Múzeum Bojnice Ján Papco.

 

"Dňa 2. mája 2014 bolo vo všetkých pokladniciach múzea Bojnice vybraných 11.400 eur. O tri dni bolo odovzdaných 8117 eur, o desať dní 650 eur a po 17 dňoch bolo odovzdaných ďalších 2750 eur. Možno sa pýtať, kde tieto peniaze toľko dní boli a prečo neboli odovzdané spolu," povedal Viskupič.

 

Zároveň vyhlásil, že ministerstvo kultúry (MK) sa rozhodlo zasiahnuť do správy Nehézovej dodatkom, ktorý nebol vypracovaný kontrolórkou, ale ministerstvom, čo je v rozpore so zákonom. Cez dodatok mali byť podľa Viskupiča zistené nedostatky zo správy vypustené. "Kontrolórka sa vzbúrila a odmietla dodatok podpísať s tým, že nie je jej. Keďže to bolo v rozpore so zákonom, dala podnety na Generálnu prokuratúru SR a na výbor pre kultúru a médiá," rekapituloval udalosti Viskupič s tým, že Nehézová od 1. júla 2016 už ako kontrolórka nepracuje.

 

"Bol vykonaný vládny audit, ktorý dal Nehézovej za pravdu. Vedenie Bojníc bolo donútené robiť minimálne raz za dva týždne mimoriadnu inventúru vo všetkých pokladniciach špecializovaných múzeí a vypracovať internú smernicu, aby sa s pokladničnou hotovosťou nakladalo transparentne," oznámil Viskupič.

 

Zároveň sa pýtal, prečo bol človek, ktorý odhalil nekalé praktiky, vyhodený a riaditeľ Papco na svojom mieste zotrváva. "Hovorí to o tom, v akom stave sa nachádza naša krajina. Statoční ľudia sú vyhodení a ľudia, ktorí nevedia riadiť inštitúciu, ktorú riadiť majú, tí majú na svojich postoch vysoké politické krytie," vyhlásil. Nehézová oznámila, že v SNM ju obvinili z toho, že vystúpením na februárovej tlačovej konferencii porušila mlčanlivosť, čo bol dôvod jej odchodu. "Ja som ale o správe nič nehovorila. Podávam trestné oznámenie na pána Papca za ohováranie a budem si brániť svoju česť a prácu," deklarovala.

 

Ministerstvo kultúry sa podľa jeho hovorcu Jozefa Bednára ohradzuje voči zavádzajúcim informáciám. "V prvom rade, ministerstvo kultúry do správy kontrolórky Nehézovej z auditu na Bojnickom zámku nezasahovalo. Správa z kontroly sa nemenila a bola uzavretá. Keďže však jej správa neobsahovala zo zákona povinnú časť – vysporiadanie sa s námietkami kontrolovaného subjektu - vtedajší generálny riaditeľ SNM požiadal odbor kontroly ministerstva, aby prerokoval s pani kontrolórkou doplnenie jej správy o túto povinnú časť," priblížil hovorca.

 

V druhom rade podľa Bednára vládny audit neprišiel v SNM - Múzeum Bojnice so žiadnymi zisteniami závažného charakteru a nedal pani Nehézovej za pravdu. "Skôr naopak, v jeho záveroch sú podozrenia z porušenia zákona práve zo strany pani kontrolórky. Pani Nehezová takisto nehovorila pravdu o odchode bývalého riaditeľa SNM p. Jasaňa. On nemusel odísť. Pán Jasaň požiadal ministra kultúry listom o uvoľnenie zo svojej pozície z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku," dodal hovorca ministerstva kultúry.

 

"V treťom rade, prečo pán Mičovský (exposlanec NRSR - pozn. TASR) zamlčal list, ktorý mu adresovala väčšina zamestnancov SNM – Múzea Bojnice? On totiž nedostal len otvorený list od riaditeľa Papca, v ktorom riaditeľ SNM – Múzeum Bojnice spochybňuje opodstatnenosť udelenia cien za statočnosť pani Nehézovej a aj pani Michalcovej. Podobný list mu poslalo aj viac ako 20 zamestnancov múzea. Ale ten sa mu do argumentácie už asi akosi nehodil," dodal Bednár.

 

Na kritiku reagovalo aj SNM - Múzeum Bojnice v otvorenom liste. Podľa riaditeľa Jána Papca múzeum nevie o žiadnom písomnom ani ústnom upozornení na prípady korupcie od zamestnankyne múzea Dáše Michalcovej, či nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami v SNM-MBo. Michalcová a Nehézová dostali pred mesiacom za svoje zistenia v múzeu ocenenie Spájame statočných a Rad Ďurka Langsfelda.

 

"Dozvedeli sme sa o tom iba z článkov v Plus 7 dní, zverejnených po výpovedí pani Michalcovej z organizačných dôvodov. Píše sa v nich o fiktívnych zmluvách a fiktívnych faktúrach. No tie pani Nehézová, kontrolórka SNM, nepreukázala. A to aj napriek tomu, že sa konšpiratívne snažila spojiť dve akcie, a to reštaurovanie lustra a inštaláciu lustra a modernizáciu Huňadyho sály do jednej, a takto ohúriť verejnosť a dosiahnuť určitý zámer," reagoval Papco.

 

Fiktívne zmluvy a faktúry podľa jeho slov nepreukázalo ani policajné vyšetrovanie, ktoré viackrát iniciovala Nehézová. "A nepreukázal ich ani vládny audit, ktorý naopak zistil, že zo strany kontrolórky SNM došlo k viacerým pochybeniam a porušeniam zákona o kontrole. Toto sú totiž fakty, o ktorých pani Nehézová a pani Michalcová nehovoria," dodal riaditeľ múzea.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies