Viskupič: Britskí voliči držia v rukách osud celej Európskej únie

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 10:30 • 2 min
Viskupič: Britskí voliči držia v rukách osud celej Európskej únie

BRATISLAVA - Veľká Británia by mala zostať v Európskej únii (EÚ), jej odchod by úniu oslabil. Zhodujú sa na tom oslovení poslanci z opozície. Britskí občania budú o odchode či zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodovať v referende 23. júna.

slovakia

left justify in out

"Britskí voliči držia v rukách osud nielen vlastnej krajiny, ale hlavne osud únie ako celku. Ak sa rozhodnú odísť, môže to veľmi poškodiť ich krajine aj celému projektu EÚ," myslí si poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. Poukázal, že k hlasovaniu ešte neprišlo a britská libra oslabuje podobne ako euro.

 

Martin Poliačik z SaS sa nazdáva, že ak bude výsledok referenda tesný, nech sa Briti rozhodnú akokoľvek, bude to veľmi zlé znamenie. "Ja si veľmi želám, aby v únii ostali," povedal pre TASR. Zotrvanie Británie v únii je podľa neho dôležité aj vzhľadom na ekonomický rast krajín ako Čína či India, ale aj vzhľadom na signály, "že Rusko sa nemieni uspokojiť so svojím mocenským postavením". Únia musí byť preto podľa Poliačika silná a jednotná. "A to bez tak silnej ekonomiky a tak silného politického partnera, ako je Británia, bude ťažšie ako doteraz," poznamenal.

 

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého by bol odchod Británie z únie veľmi riskantná udalosť. "Pre Európu a Slovensko by to nebolo dobré preto, že Británia predstavuje spoľahlivého partnera, v ktorom extrémisti nemajú miesto. Odchod Británie by znamenal oslabenie tých síl, ktoré prajú Slovensku v Európskej únii," povedal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies