Vírus ebola môže zostať v semene viac než rok

NETKY.SK • 31 August 2016, 14:12 • 2 min
Vírus ebola môže zostať v semene viac než rok

NEW YORK - Vírus ebola môže zotrvať v telách mužov omnoho dlhšie ako vedci predpokladali, pričom zvykne byť odolnejší u mužov starších než 40 rokov. Ukázala to štúdia, ktorú zverejnili v utorok v časopise The Lancet Global Affairs.

slovakia

left justify in out

Odborníci na čele s Mosesom Sokom zahrnuli do štúdie 429 mužov, ktorí sa z eboly vyliečili, pričom ich monitorovali od júla 2015 do mája 2016. Stopy vírusu našli v semene 38 testovaných mužov, pričom u 24 z nich vírus prežil dlhšie než rok a u jedného muža zotrval až 565 dní.

 

"Tento program poskytuje dôležitý pohľad na to, ako dlho zostáva ebola v semene, pričom ide o kľúčovú zložku v prevencii pred týmto ochorením a v ochrane vyliečených ľudí a ich milovaných," uviedol v stanovisku Thomas Frieden, riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré sa spolupodieľa na projekte.

 

Štúdia, ktorá je súčasťou programu Men's Health Screening iniciovaného libérijskou vládou, tak opätovne dokázala možné riziko prenosu ochorenia pohlavným stykom. Vo vlaňajšej štúdií publikovanej v New England Journal of Medicine totiž vedci dospeli k podobnému záveru, pričom vtedy zaznamenali prítomnosť vírusu v semene najdlhšie po deviatich mesiacoch. V roku 2015 zaznamenali tiež prípad, keď sa vírus preniesol pohlavným stykom šesť mesiacov po tom, ako sa u muža objavili príznaky ochorenia. Libérijskí vedci vtedy analyzovali genetický kód vírusu z mužovho semena s tým, ktorý sa objavil v krvi jeho partnerky a potvrdili, že zodpovedal priamemu prenosu.

 

Všetkým mužom, ktorí prekonali ebolu, preto aj naďalej odporúčajú zdržať sa pohlavného styku alebo používať kondómy. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež odporúča všetkých mužov testovať po troch mesiacoch od opätovného nástupu symptómov a následne ich každý mesiac kontrolovať, kým sa nepotvrdí, že už u nich nie je riziko prenosu vírusu na iného človeka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies