Virtuse Energy uzavrela v Číne najväčší obchod s emisiami

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 11:04 • 2 min
Virtuse Energy uzavrela v Číne najväčší obchod s emisiami

BRATISLAVA - Spoločnosť Virtuse Energy uzavrela v Číne najväčší obchod s emisnými povolenkami v tomto roku. Firma zobchodovala 63 tisíc ton emisií za niečo vyše 100 tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Aj keď oproti európskemu trhu nejde o výnimočný objem pre Čínu, hodnota tohto obchodu niekoľkonásobne prevýšila priemerný objem na čínskej burze. „Išlo o obchod s najväčším podalokovaným producentom na Shenzhenskej emisnej burze. Transakcia predstavovala takmer 20 % kapacity v celej provincii. Aj preto si to všimol celý emisný trh v Číne. V minulosti sme už mali niekoľko úspešných obchodov, ale tento je pre nás vstupom do prvej ligy,“ povedal pre portál vEnergetike.sk majiteľ spoločnosti Virtuse Energy Rastislav Vasilišin.


Spoločnosť sa stala tretím najväčším obchodníkom v Shenzhene a najväčším zahraničným obchodníkom s emisiami v Číne. „Spomínaný obchod ako aj naša aktivita by mohli rozhýbať čínsky trh s emisiami a prilákať ďalších hráčov do Číny,“ myslí si Vasilišin, podľa ktorého Čína ako najväčší znečisťovateľ na svete urobila pre zníženie emisií od vzniku emisného systému v roku 2012 viac ako za ostatných dvadsať rokov.


Firma Virtuse Energy predpokladá, že cena emisií v Číne zamieri k nule, tak ako to bolo pred desiatimi rokmi v Európe. „Dôvodom bude nadmerná alokácia. Takmer 98 % našich 1 200 klientov má na účte viac povoleniek, ako potrebuje a musí ich predať. Každý sa ich snaží rýchlo zbaviť za akúkoľvek cenu,“ doplnil Vasilišin. V Číne dostali povolenky bezplatne. Čínska vláda tak bude musieť podľa Vasilišina urýchlene zvládnuť nadmernú ponuku, nedostatok likvidity a zmätok medzi účastníkmi na trhu. „Dôležitý bude budúci rok, kedy nastúpi prvá fáza celonárodného systému obchodovania,“ dodal Vasilišin, ktorý je presvedčený, že Čína preberie prvenstvo po Európe a stane sa najväčším emisným trhom na planéte.


Virtuse Energy plánuje na čínskom trhu s emisiami expandovať. Na budúci rok chce firma ašpirovať na titul najväčšieho zahraničného obchodníka v Číne. „Navyše, emisné kvóty sa po nástupe národného systému stanú najväčšou komoditou na svete. Novy systém počíta so štyrmi miliardami ton emisií ročne, čo je dvakrát viac ako v EÚ,“ konštatoval Vasilišin.


Skupina Virtuse Group, do ktorej patrí aj Virtuse Energy, je medzinárodná energetická skupina pôsobiaca v 22 krajinách Európy a Ázie. V obchodovaní s emisiami patrí medzi najväčších maklérov v strednej a východnej Európe a ako prvá zahraničná spoločnosť sa podieľa na rozvoji emisného trhu v Číne. Spoločnosť poskytuje služby v oblasti zelenej energie najmä priemyselným klientom. Na veľkoobchodných trhoch obchoduje pre svojich zákazníkov elektrinu a je členom hlavných energetických búrz v Európe a Ázii. Virtuse Group sa taktiež zaoberá investíciami do výroby elektrickej energie predovšetkým z obnoviteľných zdrojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona