Virgínia uznala, že zákaz homosobášov je protiústavný

NETKY.SK • 23 Január 2014, 18:39 • 2 min
Virgínia uznala, že zákaz homosobášov je protiústavný

RICHMOND - Zákaz uzatvárania manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia zakotvený v legislatíve amerického štátu Virgínia je podľa tamojšieho generálneho prokurátora Marka Herringa v rozpore s federálnou ústavou. V štvrtkovom vyjadrení pre agentúru AP o tom informoval Herringov hovorca Michael Kelly.

slovakia

left justify in out

Prokurátor podľa neho dospel k takémuto záveru po hĺbkovej právnej analýze a v prípade napadnutia zákazu na federálnej úrovni ho viac nebude obhajovať. Zmena v oficiálnom postoji Virgínie nasleduje krátko po tom, ako proti zakazovaniu oddávania homosexuálnych dvojíc rozhodli súdy v Utahu a Oklahome.

Homosexuálne manželstvá momentálne uznáva 17 z 50 štátov USA ako aj hlavné mesto Washington s osobitným štatútom. Rozhodnutia v Utahu, Oklahome a Virgínii sú významné okrem iného aj preto, že spochybňujú podobné zákazy uplatňované inými štátmi. Najvyšší súd USA ešte v júni rozhodol o protiústavnosti takzvaného Zákona o obrane manželstva, ktorý dvojiciam rovnakého pohlavia odopieral výhody poskytované manželom federálnymi úradmi. Právna úprava manželstiev napriek tomu zostáva v jurisdikcii jednotlivých štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies