Viper SD4 ako prvé lietadlo vyrobené na Slovensku získalo certifikát EASA

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 16:01 • 2 min
Viper SD4 ako prvé lietadlo vyrobené na Slovensku získalo certifikát EASA

PREŠOV – Lietadlo Viper SD4, ako prvé konštruované a vyrobené lietadlo na Slovensku, získalo typový certifikát EASA (Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva).

slovakia

left justify in out

Lietadlo vyrobil tím pracovníkov prešovskej spoločnosti TOMARK, s.r.o., ktorá sa stala vlastníkom prestížneho certifikátu. TASR o tom informoval zástupca firmy Daniel Varga.

 

"Viper SD4 RTC preukázal úspešné plnenie požiadaviek predpisu CS-LSA Amdt.1 a na leteckej výstave Aero Friedrichshafen 2016 v južnom Nemecku mu bol oficiálne odovzdaný typový certifikát agentúrou EASA s číslom certifikátu EASA.A.606. Týmto sa Viper SD4 RTC stal prvým slovenským certifikovaným lietadlom a dokonca jedným z mála vo svete v kategórii LSA (Light Sport Aircraft) so vzletovou hmotnosťou do 600 kg," uviedol Varga.

 

Podľa jeho slov významný certifikát v leteckej oblasti poukazuje na kvalitu a bezpečnosť výrobkov spoločnosti TOMARK, znamená zladené a systematické procesy od konštrukcie, výroby až po dodanie a servis výrobku a zvyšuje prestíž a kvalitu výrobkov.

 

Získanie certifikátu EASA znamená súčasne zjednodušenie legislatívnych procesov pri registrácii lietadiel v európskych krajinách, ale aj inde na svete, pretože EASA je celosvetovo uznávanou autoritou a jej typový certifikát je akceptovaný aj v krajinách Ameriky, Ázie aj Austrálie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies