Vinohradníci bojujú so škorcami plynovými delami

NETKY.SK • 22 September 2017, 14:14 • 2 min
Vinohradníci bojujú so škorcami plynovými delami

MOJMÍROVCE - Tohtoročná vinohradnícka sezóna na Slovensku by mala byť podstatne lepšia ako minuloročná.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka minuloročné mrazy spôsobili výpadky na úrode na úrovni 30 %, tohtoročné odhady hovoria o výpadkoch 10 až 15 % oproti desaťročnému priemeru. „Sezóna vyzerá byť lepšia, aj čo sa týka množstva, aj čo sa týka kvality,“ zhodnotil Semančík.

 

Klimatické zmeny, ktoré majú vplyv na úrody, budú z roka na rok výraznejšie, preto je potrebné sa na ne pripraviť, skonštatovala počas dnešnej návštevy vinohradov patriacich Poľnohospodárskemu družstvu (PD) Mojmírovce v okrese Nitra ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS). Jedným z opatrení by mal byť pripravovaný rizikový fond.

 

Podľa Semančíka však bude potrebné riešiť nielen škody spôsobené výkyvmi počasia, ale aj škody spôsobené zverou. „Sú stále vyššie a v niektorých regiónoch, napríklad Levice či Lučenec, stavy zveri enormne rastú. Budeme musieť škody spôsobené nielen vo vinohradoch, ale aj na ostatných poľnohospodárskych plodinách minimalizovať a cez plány lovu a chovu znižovať početné stavy zveri,“ upozornil Semančík.

 

Podľa predsedu PD Mojmírovce Petra Šulca sú samostatnou kapitolou škorce, ktoré ničia celé strapce hrozna. „Nie je to rovnaké každý rok, no tento rok je veľmi náročný,“ povedal. Na odplašenie škorcov používajú vo vinohrade plynové delá, ktoré sa ozývajú v nepravidelných intervaloch.

 

Ročná spotreba vína na Slovensku predstavuje 80 miliónov litrov. Slovenskí producenti pokrývajú 60 % celkovej spotreby, zvyšok tvoria dovozové vína. Podľa Matečnej 85 % produkcie slovenského vína je v excelentnej kvalite. „Máme buď chránené označenie pôvodu, alebo chránený zemepisný názov. Na druhej strane však táto kvalita prináša problémy, pretože víno je drahšie v porovnaní s konkurenčnými, možno aj subvencovanými vínami. Je na spotrebiteľovi, či dá prednosť kvalite, alebo cene,“ povedala ministerka.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona