Vinníkovi za otravu rýb v rieke Poprad hrozí pokuta 166-tisíc eur a rok väzenia!

NETKY.SK • 26 Február 2014, 10:57 • 2 min
Vinníkovi za otravu rýb v rieke Poprad hrozí pokuta 166-tisíc eur a rok väzenia!

POPRAD – Pokuta až do výšky 166 000 eur hrozí tomu, kto spôsobil otravu rýb v rieke Poprad. Okrem toho hrozí páchateľovi za tento skutok trest odňatia slobody až na jeden rok. V prípade úhynu rýb v rieke Poprad začala polícia trestné stíhanie pre prečin ohrozenie a poškodenie životného prostredia.

slovakia

left justify in out

„Obvinený zatiaľ nebol nikto, prípad polícia vyšetruje, pribrala znalca, ktorý bude skúmať vzorky vody a uhynutých rýb,“ uviedol pre SITA prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik. Prípad vyšetruje Obvodné oddelenie Policajného zboru v Poprade.

 

Prípadom úhynu rýb sa okrem polície zaoberá aj Slovenská inšpekcia životného prostredia. „Slovenská inšpekcia životného prostredia preveruje možné zdroje tohto znečistenia vody. Sústredí sa predovšetkým na priemyselnú časť Poprad-Matejovce. Známa nie je ani výška škody, ktorá bude vyčíslená po skončení vyšetrovania,“ uviedol hovorca SIŽP Michal Štefánek. Rozbor vzoriek vody z rieky Poprad podľa neho ukázal, že príčinou masívneho úhynu rýb bol vysoký stupeň znečistenia vody kyanidmi. Išlo až o 20-násobné prekročenie prípustnej hodnoty. Rozbor uhynutých rýb tiež potvrdil, že úhyn spôsobila toxická látka. Druh toxickej látky nebol z vyšetrenia rýb zistený. Pôvodca znečistenia je zatiaľ neznámy. 

 

Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka si treba v prvom rade uvedomiť, že rieka Poprad je územím európskeho významu. „Žije tu množstvo živočíchov, ktoré sú naviazané na seba a otrava sa neskončí len úhynom rýb,“ uviedol Majko. Ryby sú potravou aj pre kormorány alebo vydru riečnu. To, čo sa udialo na rieke Poprad, prirovnal k vyhorenému lesu. „Otrávenie rieky znamená, že sa tam všetko začína odznovu. Som prekvapený, že v roku 2014 je niečo také možné. Myslel som si, že kontrolné mechanizmy sú na oveľa vyššej úrovni,“ dodal Majko. Zároveň však nevylúčil, že otrava môže byť aj dielom nejakej fyzickej osoby. 

 

Výskyt uhynutých rýb na hladine vodného toku Poprad zaznamenali pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku ešte v polovici februára v úseku od Popradu-Matejoviec až po obec Huncovce. Ide približne o sedemkilometrový úsek rieky Poprad, z väčšej časti na území okresu Kežmarok. Pri obhliadke v teréne na tomto úseku bol zistený masívny úhyn rýb, hlavne lipňov a pstruhov rôznych vekových kategórií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies