Vinník nehody by mal vždy vyhľadať poškodeného

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 09:53 • 2 min
Vinník nehody by mal vždy vyhľadať poškodeného

BRATISLAVA – Pre ľudí by malo byť ľahšie uplatniť si náhradu škody, ktorú im spôsobí vodič auta. Vinníkovi škodovej udalosti by totiž mala pribudnúť od nového roka povinnosť vždy vyhľadať osobu, ktorej poškodil majetok okrem auta a vyplniť s ňou určené tlačivo. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá prešla pripomienkovým konaním.

slovakia

left justify in out

Podľa súčasných predpisov platí, že vinník škodovej udalosti má povinnosť oznámiť svoje osobné údaje osobe, ktorej spôsobil škodu. Po novom to však stačiť nebude. Napríklad pri nabúraní do cudzieho plotu nebude stačiť len nechať za plotom lístok so svojou adresou. Navrhovaný zákon striktne hovorí, že s osobou, ktorej vznikla škoda, treba vyplniť a podpísať tlačivo o náhrade škody. Táto zmena má podľa rezortu vnútra zjednodušiť uplatnenie náhrady škody. 

Novela zavádza novú povinnosť aj psychológom a lekárom. Doklady o psychickej spôsobilosti sa zvyknú falšovať, uvádza dôvodová správa návrhu zákona. Podľa novej legislatívy by sa preto mali tieto doklady zasielať v duplikáte aj priamo na políciu. Rovnaká povinnosť má platiť aj pre lekárov pri vydávaní dokladov o zdravotnej spôsobilosti. 

Novela zákona o cestnej premávke prináša viaceré ďalšie novinky. Patrí medzi ne aj rozšírenie povinnosti nosiť vestu alebo reflexné prvky za zníženej viditeľnosti. Po novom by sa mala táto povinnosť týkať chodcov aj v obci. Súčasťou legislatívnych zmien je aj zmiernenie odoberania vodičských oprávnení. Súčasný zákon je podľa rezortu vnútra v tomto príliš tvrdý, keďže dnes platí, že sa oprávnenie vezme vodičovi za spôsobenie troch dopravných nehôd v priebehu piatich rokov bez ohľadu na vzniknuté následky nehôd. Po novom by vodičovi mala hroziť strata preukazu len za nehody s následkom na živote alebo zdraví. Po schválení novely by mali spomínané zmeny platiť od 1. januára budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona