Vinníci českej metanolovej aféry hádžu vinu jeden na druhého

NETKY.SK • 6 Október 2014, 17:22 • 2 min
Vinníci českej metanolovej aféry hádžu vinu jeden na druhého

PRAHA - Slovák Rudolf Fian, ktorého pred mesiacmi odsúdili v Zlíne na doživotný trest väzenia ako hlavného miešača vražedného metanolom pančovaného alkoholu v ČR, aj dnes na súde v Ostrave, kde prebieha proces s distributérmi životu nebezpečných alkoholických nápojov v Moravskosliezkom kraji, ako svedok zopakoval, že sa cíti nevinný, s alkoholom vraj nikdy neobchodoval.

slovakia

left justify in out

Hlavný distribútor pančovaného alkoholu Jiří Vacula, ktorý sa voči májovému rozsudku prvostupňového súdu v Zlíne ako jediný neodvolal a akceptoval 15-ročný trest väzenia, však tvrdil, že inkriminovaný lieh mu Fian dodal až na sklonku augusta 2012. Vacula tak na súde v Ostrave poprel, že by dodal na severnú Moravu alkohol obsahujúci metanol. Podľa jeho slov dodal predajcovi Martinovi Jiroutoví alkohol, na ktorého výrobu poslúžila Fianova dodávka neškodného liehu z mája 2012.

 

Neprávoplatne odsúdený predajca alkoholu Martin Jirout v súdnej sieni ilegálne obchody s alkoholom priznal.

 

V ostravskom procese čelí obžalobe celkovo sedem osôb, trom z nich hrozí za všeobecné ohrozenie 12-20 rokov za mrežami alebo výnimočný trest doživotia.

 

Metanolová aféra si v ČR vyžiadala medzičasom viac ako 50 obetí na životoch, ďalších okolo 100 ľudí sa priotrávilo. Niektorým zostali trvalé následky na zdraví, vrátane straty zraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona