Vilnius pohrozil Rusom uzavretím tranzitu do Kaliningradu

NETKY.SK • 3 Október 2013, 15:50 • 2 min
Vilnius pohrozil Rusom uzavretím tranzitu do Kaliningradu

VILNIUS - Litva, ktorá do konca roka predsedá Európskej únii, by mohla uzavrieť cestu a železnicu vedúce do ruskej exklávy Kaliningrad, ak Rusko neprestane vyvíjať tlak na bývalé sovietske republiky vo východnej Európe a na Kaukaze, ktoré sa chcú pripojiť k EÚ. Povedal to litovský minister zahraničia Linas Linkevicius v stredu pre agentúru Reuters.

slovakia

left justify in out

Litva pripravuje na november summit krajín Východného partnerstva so 6 východoeurópskymi a kaukazskými exsovietskymi republikami, ktoré pokladá Moskva za oblasť svojho vplyvu. EÚ chce so zúčastnenými krajinami na summite dohodnúť obchodnú spoluprácu. Rusko blokuje export niektorých tovarov z týchto krajín a pohrozilo, že im v takom prípade obmedzí dovoz plynu.

Rusko potrestalo aj Litvu, keď v minulých týždňoch zadržali ruskí colníci na 20 dní litovské kamióny, čo spôsobilo litovským dopravným spoločnostiam veľké straty. "My by sme mohli zaviesť podobné opatrenia," povedal Linkevicius. "Mohli by sme zablokovať cesty a vlakovú dopravu. Ešte sme o tom však nediskutovali, no toto nie sú naše metódy," zdôraznil litovský šéf diplomacie. V Kaliningrade, ktorý leží medzi Poľskom, Litvou a Baltským morom, žije 430 000 ľudí. S Ruskom je spojený aj prístavom.

Centrom konfliktu medzi Ruskom a EÚ je Ukrajina so 46 miliónmi obyvateľov. Ruský prezident Vladimír Putin pohrozil "protekcionistickými opatreniami", ak Ukrajina podpíše s Bruselom dohodu o voľnom obchode. O tejto otázke ako aj o asociačnej dohode s Ukrajinou sa má rokovať na summite v novembri. Krajiny Východného partnerstva zahŕňajú Ukrajinu, Bielorusko, Moldavsko, Gruzínsko, Azerbajdžan a Arménsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona