Villeroy: Eurozóna potrebuje ministra financií

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 12:17 • 2 min
Villeroy: Eurozóna potrebuje ministra financií

MADRID - Eurozóna naliehavo potrebuje zriadiť inštitúciu pre plnú koordináciu národných fiškálnych a štrukturálnych politík, ktorý by riadil výkonný minister financií. Uviedol to v stredu guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov by tento minister, podporený ministerstvom financií, mal časom dohliadať na rozpočet eurozóny, pretože nedostatok koordinácie ohrozuje rast a necháva menovú úniu bezbrannú voči krízam.


Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) už dlho navrhujú užšiu fiškálnu spoluprácu, tvrdiac, že menová politika sama o sebe nedokáže obnoviť hospodársky rast a Európska únia nedostáva potrebnú pomoc od jednotlivých vlád.


"V prvej etape budú mať členské štáty možnosť dobrovoľne sa pripojiť... V druhej etape by sa tento rozpočet mohol stať spoločným nástrojom stabilizácie, pričom by centralizoval dobre zadefinovaný súbor politických nástrojov, ako je poistenie v nezamestnanosti na európskej úrovni. Tretia finálna etapa fiškálnej integrácie by sa dosiahla len vtedy, ak by sa dospelo k dohode o financovaní, ako aj o žiaducej úrovni synchronizácie hospodárskych cyklov," povedal Villeroy de Galhau, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB.


Francois Villeroy de Galhau však pripustil, že voči zdieľaniu fiškálnych zdrojov a suverenity existuje veľký politický odpor a takéto zmeny by si vyžadovali zmenu v Zmluve o Európskej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies