Viliama Mišenka, obvineného z viacerých vrážd, zobrali opäť do väzby

NETKY.SK • 8 December 2013, 16:12 • 2 min
Viliama Mišenka, obvineného z viacerých vrážd, zobrali opäť do väzby

BRATISLAVA/NITRA - Podľa posledných rozhodnutí súdov by vo väzbe mal zostať aspoň do apríla 2014.

slovakia

left justify in out

Viliama M., obvineného z viacerých vrážd, ktorého 4. decembra prepustili na slobodu, no vzápätí ho opäť zadržali príslušníci polície, zobral dnes Okresný súd v Nitre do väzby.

"Prokurátorka oddelenia dozoru v trestných veciach Generálnej prokuratúry SR (GP SR) podala v piatok 6. decembra návrh na vzatie do väzby obvineného Viliama M., a to z dôvodu útekovej a preventívnej väzby. Návrh bol doručený na Okresný súd v Nitre. O návrhu prokurátorky rozhodovala dnes sudkyňa pre prípravné konanie tak, že Viliama M. vzala do väzby," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Obhajca Viliama M. Igor Cibuľa uviedol, že jeho klient hodnotí rozhodnutie súdu tak, že je opäť usvedčovaný tým istým svedkom a bez akýchkoľvek ďalších dôkazov, podobne ako aj v kauze Čongrádyho.

"Dôkazná situácia je identická. Výpoveď tohto svedka a nič viac ďalej," konštatoval Cibuľa. Ako pripomenul, spolu so svojím klientom už proti rozhodnutiu podali sťažnosť. "Koncom týždňa by mal okresný súd predložiť spis nadriadenému súdu," povedal Cibuľa.

Viliam M. je obvinený z viacerých vrážd a lúpeže. Podľa Cibuľu súdy aj prokuratúra túto situáciu vyhodnocujú tak, že v každej jednotlivej trestnej veci treba výpovede tohto kľúčového svedka hodnotiť individuálne. Jeho dôveryhodnosť sa má preukazovať v konkrétnom konaní, v ktorom je Viliam M. obvinený. "Ja som v minulosti už žiadal o spoločné konanie, nakoľko vo všetkých trestných skutkoch môjho klienta usvedčuje jedine tento kľúčový svedok. V prípade, že by bolo toto spoločné konanie už aj s Čongrádym a bol by môj klient prepustený, tak by nemal byť za aký skutok zobraný. Okrem tohto konania máme ďalšie štyri konania, čiže môže byť vo väzbe zase aj päť rokov. Bude prepustený a následne môže byť za ďalší skutok zobraný," povedal Cibuľa.

Viliama M. prepustil na slobodu Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v stredu 4. decembra. Išlo o to, že pominulo pôvodné obvinenie z vraždy bratislavského bossa Petra Čongrádyho.

"Vzhľadom na skutočnosť, že došlo k zmene dôkaznej situácie, prokurátor ÚŠP reagoval na novovzniknutú situáciu a rozhodol, že dôvody väzby pominuli. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať," uviedla vtedy pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Viliama M. však krátko po prepustení z väzby v Banskej Bystrici opäť zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Údajne ho mali premiestniť do väzby v Košiciach.

Najvyšší súd (NS) SR 26. novembra na svojom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvineného Viliama M. voči väzbe a ponechal ho za mrežami. Sudca ŠTS v Banskej Bystrici 17. októbra vypočul obvineného, pretože požiadal o prepustenie na slobodu, ale pred rozhodnutím si musel preštudovať viaceré nové dokumenty. Nakoniec ho z väzby neprepustil.

Viliama M. stíhajú napríklad za výbuch v topoľčianskej firme Euromont TO z augusta 2009 a vinia ho z účasti na viacerých vraždách. Pôvodne jeho a aj ďalšie štyri osoby, vrátane Karola M., ktorý je v Belize, obviňovali z vraždy jedného z bossov sýkorovcov Čongrádyho, alias Čongiho. Pred slovenskou políciou sa skrýval v zahraničí. Zadržali ho 2. januára 2013 počas prechádzky na pláži na ostrove Margarita vo Venezuele. Po eskortovaní na Slovensko bol vzatý do väzby. Podľa posledných rozhodnutí súdov by v nej mal zostať aspoň do apríla 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona