Viliam Turčány recituje Proglas

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 07:02 • 2 min
Viliam Turčány recituje Proglas

BRATISLAVA - Slovensko si tento rok pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Proglas je najstaršia staroslovienska báseň. Poetickú skladbu ako úvod k štyrom evanjeliám napísal Konštantín (svätý Cyril) v hlaholike.

slovakia

left justify in out

Ide o hymnický chválospev na slovanský preklad Písma svätého. Viliam Turčány je autorom prekladu Proglasu do modernej slovenčiny. Pri prebásnení použil pôvodné rytmické členenie - dvanásťslabičný verš.

Pavol Demeš, ktorý je autorom fotografií, ktoré boli vystavované v Slovenskom národnom múzeu Historickom múzeu na Bratislavskom hrade, predstavil návštevníkom výstavy aj "dediča Cyrila a Metoda". Demeš tak nazval 85-ročného slovenského básnika, prekladateľa a literárneho vedca Viliama Turčányho. Uznávaný básnik a prekladateľ prijal pozvanie aj na vernisáž. V rámci nej hostí zaujal recitáciou 27 veršov z Proglasu, ktorý Konštantín (Cyril) napísal počas pobytu na Veľkej Morave. Turčány Proglas predniesol v staroslovienčine a následne v slovenskom preklade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies