Viliam Novotný odchádza z SDKÚ

NETKY.SK • 27 November 2014, 22:08 • 2 min
Viliam Novotný odchádza z SDKÚ

BRATISLAVA - Viliam Novotný odchádza z SDKÚ-DS. Prezídium strany jeho odchod vzalo na vedomie. TASR to potvrdil Ľudovít Kaník.

slovakia

left justify in out

Novotný pred prezídiom avizoval, že sa pokúsi presadiť úpravu stanov a zmeny pre fungovanie strany. Podľa Kaníka oznámil odchod po tom, ako prezídium prijalo pozmenené návrhy, nie presne tie, ktoré žiadal Novotný. "Viliam Novotný mal podmienku, aby bol podporený jeho plán obnovy. A keďže prezídium odsúhlasilo obmenený, podľa mňa lepší, tak oznámil odchod a prezídium to vzalo na vedomie," povedal pre TASR Kaník.

 

Novotný sa údajne chystá podporiť projekt Evy Babitzovej, ktorá mala byť podpredsedníčkou SDKÚ-DS. Nestala sa ňou a teraz pripravuje vlastný politický subjekt.

 

Odchod Viliama Novotného nemusí byť posledný. Čo bude, nevie vraj ani Jozef Mikuš, ktorý ako prvý z podpredsedov strany odstúpil z funkcie. Dôvodom bola nespokojnosť s fungovaním a vedením strany. Odchody vraj hrozia aj inde. 

 

Pre nespokojnosť s predsedom Pavlom Frešom a smerovaním strany odišla vlani trojica poslancov Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť) a Magdaléna Vášáryová. Tento rok nasledovali Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, minulý týždeň Martin Fedor. Stranu opustila nedávno aj časť mládežníckej organizácie SDKÚ-DS Nová generácia. Viacerí bývalí členovia SDKÚ-DS údajne prešli k Sieti.

 

Prezídium dnes zároveň prejavilo vôľu zmeniť volebné obdobie funkcionárov zo štvorročného na dvojročné obdobie. Chce tiež spružniť spôsob zvolávania orgánov strany. Keďže na prezídium neprišli zástupcovia piatich krajov, prezídium neschválilo uznesenie, bude sa tým zaoberať na budúci týždeň.

 

Členovia prezídia riešili dnes aj plán obnovy, s ktorým súhlasili. Obsahuje zvolanie Ústrednej rady SDKÚ-DS, poverenie generálneho sekretára, podpredsedov, zmenu stanov a uskutočnenie primárnych volieb v zmysle stanov.

 

Kaník nastolil aj tému otvorenia primárnych volieb verejnosti. Vie si predstaviť, že by volebného lídra mohli vyberať aj registrovaní sympatizanti strany, nielen straníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona