Viktor Orbán v ohnivom prejave o Ukrajine. Kto podľa neho rozbíja Vyšehradskú štvorku?

NETKY.SK • 23 Júl 2022, 15:43 • 2 min
Viktor Orbán v ohnivom prejave o Ukrajine. Kto podľa neho rozbíja Vyšehradskú štvorku?

BAILE TUŠNAD - Dodávanie zbraní Ukrajine iba predlžuje vojnu, pretože Ukrajina dostáva západné zbrane, ktoré potom získavajú Rusi, povedal v sobotu na 31. Letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Podľa maďarského premiéra Orbána sa Európa po druhej svetovej vojne opäť dostala do situácie, že nie ona má rozhodujúce slovo, ale Američania a Rusi. Preto si myslí, že „vojnu možno skončiť iba rusko-americkými rokovaniami."

Európa podľa jeho slov stráca určujúce pozície vo svetovej politike preto, lebo nedokáže udržať poriadok vo vlastných radoch. Ako príklady nezhôd v eurobloku uviedol Orbán otázky Ukrajiny, vonkajších európskych hraníc, ale aj rozširovania Európskej únie o krajiny Balkánu.

Maďarský ministerský predseda ďalej kritizoval Západ za "rozbitie" vzťahov v rámci Vyšehradskej štvorky. Vzťahy s Poľskom sa však podľa jeho slov skomplikovali aj pre vojnu na Ukrajine, pričom však strategické záujmy sú totožné. „Chceme mier, a nechceme, aby sa k nám Rusi priblížili," spresnil.

 

Prečítajte si aj: Eduard Heger: Dokázali sme spolu pozdvihnúť Slovensko z biedy, musíme spolu vytrvať

 

img

 

„Poliaci sa cítia byť súčasťou rusko-ukrajinskej vojny, do ktorej sa však Maďarsko nechce zapojiť, lebo to nie je naša vojna. Česi a Slováci mali výmenu vlád, ktoré sa snažia získavať priazeň Bruselu. Je to rozhodnutie, ako keby ste chceli ustajniť kone v horiacej maštali," vyhlásil premiér Orbán k vojne na Ukrajine. 

Počas rozsiahleho Orbánovho prejavu, v ktorom premiér analyzoval situáciu vo svete i v Európe a zdôvodňoval kroky svojej vlády v oblastiach energetiky či ochrany rodiny a tradičných hodnôt, rumunskí nacionalisti provokovali transparentom, na ktorom stálo napísané, že Sedmohradsko je rumunská zem.


Dvoch Rumunov vyviedli policajti a príslušníci súkromnej bezpečnostnej služby.  „Len opatrne s nimi, ako s narkomanmi na moste," odkázal im z javiska maďarský predseda vlády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies