Viktor Orbán pozval Putina do Budapešti. Aká bola jeho reakcia?

NETKY.SK • 6 Apríl 2022, 17:31 • 2 min
Viktor Orbán pozval Putina do Budapešti. Aká bola jeho reakcia?

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v stredu telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Navrhol mu okamžité vyhlásenie prímeria na Ukrajine a tiež usporiadanie budapeštianskej schôdzky s európskymi lídrami - francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, a tiež s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom spravodajca TASR na základe tlačovej konferencie premiéra, ktorú naživo vysielala verejnoprávna televízia M1.

 

img

 

Orbán povedal, že po utorňajšom telefonickom rozhovore s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom hovoril v stredu „celkom dlho“ aj s Vladimirom Putinom.

 

„Putinovi som navrhol, aby nariadil okamžité prímerie. Navrhol som budapeštianske stretnutie s európskymi lídrami a s ukrajinským prezidentom v záujme dosiahnutia prímeria. Ruský prezident reagoval pozitívne, ale dodal, že pre takýto krok existujú podmienky,“ informoval maďarský premiér.

 

Prečítajte si tiež: Vstúpia Fínsko a Švédsko do NATO?

 

Orbán zdôraznil, že Maďarsko je zástancom mieru. „Na Ukrajine je 200 000 Maďarov, nesieme zodpovednosť za ich životy,“ podotkol s tým, že je v ich záujme, aby sa Maďarsko nezapojilo do vojny.

 

img

 

Na margo ruského zemného plynu Orbán povedal, že ak Rusko chce platiť za zemný plyn v rubľoch, Maďarsko v tom nevidí problém.

 

K víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách Orbán uviedol, že ide o najlepší výsledok všetkých čias v Maďarsku, keď jeho strana Fidesz získala 54 percent hlasov voličov a v parlamente bude mať dvojtretinovú väčšinu. „Maďari chcú mier, u susedov je vojna, preto volili stranu, ktorá to zaručuje,“ konštatoval Orbán.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Identifikovali vojakov a ich veliteľa, ktorí vraždili a znásilňovali v Buči




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies