Viktor Orbán čelí kritike za svoje vyjadrenia na pôde EÚ

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 11:11 • 2 min
Viktor Orbán čelí kritike za svoje vyjadrenia na pôde EÚ

BUDAPEŠŤ - Maďarská strana Fidesz to má v Európskom parlamente už nahnuté. Predseda strany a premiér Maďarska Viktor Orbán si musí dávať väčší pozor na svoj prejav, lebo Európska ľudová strana (EPP) je voči budúcnosti tejto maďarskej strany na pôde EÚ stále otvorená.

slovakia

left justify in out

"Ak premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán bude opäť provokovať, tak trojčlenný monitorovací výbor predloží EPP patričné odporúčanie," povedal v Bruseli pre piatkové vydanie ľavicového denníka Népszava predseda frakcie v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber.

 

img

 

EPP jasne rozhodla o pozastavení členstva Fideszu v tejto politickej skupine. Odkazom je podľa Webera, že politické smerovanie a budúcnosť európskych ľudovcov budú určovať osobnosti EPP, akými sú Angela Merkelová či on sám, a nie Orbán.

 

"S Maďarskom je niekoľko problémov. Musíme kráčať postupne. Ak sa ale v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov nepodarí pokročiť, tak si môžeme byť istí, že nezávislý monitorovací výbor vedený bývalým predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom zareaguje. Možnosť vylúčenia Fideszu z EPP je nastolená, o tom nikto nemôže pochybovať," cituje Népszava vyjadrenie Webera.

 

V polovici marca boli pre politickú stranu Fidesz určené jasné podmienky v prípade, ak by si chcela svoje členstvo v EPP aj naďalej zachovať.

 

img

predseda Fideszu a maďarský premiér Viktor Orbán

 

V prvom rade by mala zastaviť kampaň namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi, ktorych vykresľuje ako údajných podporovateľov nezákonnej migrácie. Za ďalšie by sa mal premiér Orbán ospravedlniť za svoje vyjadrenia ostatným členom v rámci EPP a nakoniec zabezpečiť situáciu, aby Stredoeurópska univezita (CEU) mohla naďalej pôsobiť v Budapešti. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies