Víkendový vietor v tatrách opäť polámal a vyvrátil zhruba 8500 stromov

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 15:16 • 2 min
Víkendový vietor v tatrách opäť polámal a vyvrátil zhruba 8500 stromov

VYSOKÉ TATRY - Po víkendovom vetre (4.-5.3.) ostalo v Tatranskom národnom parku (TANAP) na území v správe Štátnych lesov TANAP-u ležať ďalších približne 6400 metrov kubických (m3) dreva, čo je viac ako 8500 stromov. Škody sú vyčíslené zhruba na 5800 eur.

slovakia

left justify in out

"Poškodené boli najmä lesné porasty v ochranných obvodoch Podspády a Tatranská Javorina, kde vietor podľa prvotných odhadov polámal alebo vyvrátil celkovo 6000 m3 dreva," uviedol námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian. Najviac zasiahnuté bolo ústie Javorovej a Širokej doliny, kde popadané stromy odrezali cestu k obom horárňam. Zatiaľ čo v Tatranskej Javorine náporom silného vetra podľahlo okolo 2000 m3 dreva, ochranný obvod Podspády odhadol objem kalamity na 4000 m3. Zvyšných 400 m3 predstavujú škody, ktoré nahlásili z ochranných obvodov Oravice a Habovka.

 

Ďalšie škody na majetku štátu v správe Štátnych lesov TANAP-u spôsobil vietor na účelových zariadeniach, poškodené boli nielen turistické smerovníky, pútače, ale aj oplotenie. Zničená bola aj terénna stanica v Bobrovci a snehová jama v Tatranskej Javorine.

 

"Pracovníci sú oddnes rána v teréne a snažia sa sprístupniť všetky úseky stromami zatarasených lesných ciest. Obozretní by mali byť aj návštevníci, ktorí musia počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na turistických chodníkoch nachádzať aj vetrom vyvrátené stromy či konáre," uviedla koordinátorka pre vonkajšiu komunikáciu Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

 

Vietor v Tatranskom a Pieninskom národnom parku vyčíňal aj 24. februára. Jeho náporom vtedy neodolalo takmer 2000 živých stromov, čo predstavuje 1335 m3 dreva. Škody na účelových zariadeniach a budovách vtedy odhadli na 3000 eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies