Víkend ponúka atraktívne podujatia pre milovníkov vínnej turistiky

NETKY.SK • 19 Apríl 2012, 11:27 • 2 min
Víkend ponúka atraktívne podujatia pre milovníkov vínnej turistiky

Víkend ponúka atraktívne podujatia pre milovníkov vínnej turistiky - Cestovanie V tradičnom bratislavskom vinohradníckom regióne majú milovníci kvalitného vína možnosť navštíviť tri zaujímavé vinárske podujatia, ktoré organizátori pripravili na nadchádzaj

slovakia

left justify in out

img

V tradičnom bratislavskom vinohradníckom regióne majú milovníci kvalitného vína možnosť navštíviť tri zaujímavé vinárske podujatia, ktoré organizátori pripravili na nadchádzajúci víkend.
      Azda najprestížnejšou akciou bude sobotňajší Festival slovenských vín, organizovaný po štvrtý raz. Je miestom, kde sa stretnú najlepší vinári z celého Slovenska, aby prezentovali to najlepšie, čo v súčasnosti v oblasti vín a vinárstva na Slovensku máme. „Jedinečnosť festivalu spočíva aj v tom, že je to jediná vinárska akcia na Slovensku, na ktorej sú zastúpení vinári z každého vinárskeho regiónu Slovenska, čiže od východu a Tokajskej oblasti, cez stred a juh až po Malokarpatskú vinohradnícku oblasť. Okrem degustácie budú mať hostia príležitosť porozprávať sa o víne s poprednými vinármi,“ uviedla pre TASR predstaviteľka festivalového organizačného tímu Barbora Padrtová.
      Zámerom je zorganizovať akciu v exkluzívnych priestoroch, ktoré umožnia najväčší možný zážitok z dobrých vín. Celkovo sa na festivale v bratislavskom hoteli Crowne Plaza zúčastní 25 top vinárov a vinárstiev, ktoré budú prezentovať viac ako 200 druhov vín, vrátane tých, ktoré uspeli v Národnom salóne vín SR. „Okrem degustácie vín budú môcť návštevníci ochutnať syry z celého sveta vrátane Francúzska, Talianska, Holandska a ďalších krajín, ako aj vynikajúce belgické a francúzske čokolády,“ dodala Padrtová.
      Medzinárodná verejná výstava a degustačná prehliadka hroznových vín sa uskutoční počas nadchádzajúcich víkendových Vínnych trhov v Pezinku. „Vínne trhy prispeli k vytvoreniu novodobej tradície Pezinka ako centra vínneho turizmu na Slovensku a stali sa miestom na odborné i neformálne stretávanie sa vinárov,“ uviedol predseda Združenia Malokarpatská vínna cesta Milan Pavelka. Trhy sa usporadúvajú od roku 1995. Z pôvodne regionálnej ochutnávky vín sa postupne vyprofilovali nielen v povedomí domácich výrobcov vína, ale aj celej odbornej a laickej verejnosti na podujatie, z ktorého ocenenia sú na Slovensku považované za najvýznamnejšie.
      Súčasťou pezinskej medzinárodnej súťaže, výstavy a degustácie vín je aj súťaž o najkrajšiu vínnu etiketu, adjustáž vína a súťaž o titul Kráľovná vína malokarpatského regiónu. „Pezinské vínne trhy reprezentujú jednu z najkvalitnejších vinárskych výstav na Slovensku. Okrem ochutnávky špičkových vín sú v ponuke aj klasické malokarpatské kulinárske pochutiny a bohatý kultúrny program,“ dodala pre TASR Oľga Bejdáková zo Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov, ktoré je hlavným organizátorom Pezinských vínnych trhov.
      Do tretice čakajú na milovníkov vínnej turistiky víkendové Svätojurské hody. Sú obľúbené najmä medzi Bratislavčanmi, ktorí záľubu v dobrom víne a atraktívnom programe trojdňových osláv čoraz častejšie spájajú s výletmi na bicykloch pozdĺž malebných úbočí Malých Karpát. Svätojurské hody sa začínajú už v piatok popoludní, kedy po ich slávnostnom otvorení nasleduje vyhodnotenie súťažnej degustačnej prehliadky vystavených vín. Medzi sprievodné atrakcie hodov patria rôzne športové súťaže, ukážky z lukostreľby, preteky v rybolovnej technike, škola varenia pre gurmánov, kynologická prehliadka služobných i športových plemien, preteky rádiom ovládaných áut, výstavy malieb, keramiky i plastík a k tomu množstvo vystúpení folkových a populárnych skupín v podaní detských i profesionálnych súborov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies