VIII.ročník Medzinárodného klobásového festivalu v Sládkovičove

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 19:08 • 2 min
VIII.ročník Medzinárodného klobásového festivalu v Sládkovičove

SLÁDKOVIČOVO – V sobotu 28.februára sa v Sládkovičove konal už 8.ročník Medzinárodného klobásového festivalu, kde si na svoje prišli milovníci dobrého jedla a zábavy. Tento rok tu svoje recepty predstavilo 24 družstiev zo Slovenska, Česka, Maďarska a Srbska.

slovakia

left justify in out

Podujatie opäť organizovalo OZ Klobáskový Klub Sládkovičovo pod vedením jeho predsedu Františka Rumana s aktívnou podporou mesta Sládkovičovo a sponzorov. Súťažilo sa vo viacerých kategóriách a porota hodnotila okrem samotnej chuti aj vôňu, vzhľad a samotnú výrobu klobás. Súťaže sa zúčastnilo spolu 24 družstiev, z ktorých 18 bolo zo Slovenska, 3 z Maďarska, 2 z Českej Republiky a 1 zo Srbska.

 

 

Čestným predsedom poroty bol opäť známy slovenský herec Marián Labuda, ktorý túto funckiu zastáva už niekoľko rokov. V porote boli aj ďalšie známe mená ako obľúbený moderátor televízie Markíza Patrik Herman, ktorý návštevníkov aj zabával a kulinársky odborník a šéfkuchár Jaroslav Žídek, známy z relácie Áno, šéfe!

 

 

Jaroslav Žídek hodnotí VIII.ročník Medzinárodného klobásového festivalu

 

 

Víťazom súťaže suchých klobás sa stalo družstvo Moto Bike Team Sládkovičovo a v hlavnej súťaži pečených klobás triumfovalo družstvo z maďarského mestečka Csorvás. Okrem týchto ocenení sa udeľovali aj Rády zlatej, striebornej a bronzovej klobásy a individuálne ocenenia, ktoré nájdete nižšie vo výsledkoch.

 

Výsledky VIII.ročníka Medzinárodného klobásového festivalu v Sládkovičove:

 

Súťaž suchých klobás

1.Moto Bike Team Sládkovičovo

2.PS Duna Sládkovičovo

3.Csorvás

 

Hlavná súťaž – pečené klobásy

1.Csorvás

2.Moto Bike Team Sládkovičovo

3.R. O. Família Sládkovičovo

 

Absolútny víťaz a držiteľ Rádu zlatej klobásy: Moto Bike Team Sládkovičovo
Rád striebornej klobásy: Csorvás
Rád bronzovej klobásy: PS Duna Sládkovičovo

Cena národov Jaroslava Žídeka: Csorvás, Maďarsko

Cena sympatie udelená bývalými hokejovými reprezentantmi - zástupcami firmy HDC Europ: Petrovská Hrubaňa, Srbsko

 

img

Absolútny víťaz a držiteľ Rádu zlatej klobásy: Moto Bike Team Sládkovičovo

 

Mnoho ďalších fotografií nájdete v galérii, vrátane leteckých záberov celého festivalu

 

Festival ponúkol návštevníkom okrem klobás aj tradičné šišky, rôzne zabíjačkové špeciality a varené víno. Súčasťou podujatia bol aj bohatý kultúrny program. Predstavil sa v ňom hudobná skupina Dušana Fóku, folklórny súbor Vienok z Nových Zámkov, speváci súboru Hahota, Dominika Gálová a detský folklórny súbor Zvončeky. Program spestril aj herec Ivan „Tuli“ Vojtek, ktorý sa na festivale zúčastnil aj so svojím súťažným klobásovým tímom.

 

 

Predseda OZ Klobáskový Klub Sládkovičovo František Ruman zodpovedal pre Netky.sk aj na niekoľko otázok:

 

Ako vznikol tento festival?

 

Celá myšlienka vznikla pred 10 rokmi, avšak nebola to ešte idea klobásového festivalu, ale skôr prezentácia tradícií našich otcov a materí. Sládkovičovo bolo známe tým, že sa tu od novembra až do marca konali zabíjačky skoro v každej druhej rodine. Postupom času táto tradícia zanikla a vtedy sme si ako nadšenci domácich zabíjačiek povedali, že na námestí pri hasičskom zbore urobíme mestskú zabíjačku. Nápad sa ujal a mestské zabíjačky sa tešili veľkej obľube. Keď sme chystali mestskú zabíjačku tretí rok, tak sme si povedali, že by sme toto podujatie mohli niečím obohatiť a vznikla myšlienka súťaže vo výrobe klobás. Bol to vlastne prvý ročník tohto festivalu, ktorý sa konal ešte pod holým nebom a zúčastnilo sa ho 6 družstiev zo Sládkovičova. Zhodou okolností nás v tom období pozvala na klobásovú súťaž Slovenská samospráva v maďarskej obci Gerendás a umiestnili sme sa na treťom mieste. Mali sme príležitosť vidieť ako takáto súťaž funguje a ako je organizovaná. Toto umiestnenie nás posunulo na celoeurópsky klobásový festival do Békešskej Čaby, ktorého sa účastnilo až 460 družstiev z 12 či 14 štátov. Na veľké prekvapenie sa Sládkovičovo umiestnilo na neuveriteľnom druhom mieste a tento úspech nám dodal novú motiváciu. Rozhodli sme sa, že tú atmosféru čo sme tam zažili, prinesieme aj do Sládkovičova.

 

Čo je cieľom tohto festivalu?

 

Atmosféra takéhoto podujatia bola len akýmsi vedľajším produktom. Hlavnou myšlienkou festivalu bolo zachovanie týchto gastronomických tradícií našich otcov, aby sme ich udržiavali aj pre ďalšie generácie. Ďalším faktorom je spolupráca, ktorú máme na veľmi dobrej úrovni so Slovenskou samosprávou v maďarských obciach Gerendás a Csorvás a taktiež s českým mestom Ivančice. V neposlednom rade samozrejme aj reprezentovanie Sládkovičova na podobných gastro-festivaloch.

 

Aká návštevnosť bola na tomto ročníku?

 

Tento rok nám prialo aj počasie a prišlo veľmi veľa ľudí. Odhadujem, že prišlo viac ako 3000 ľudí.

 

Aké známe osobnosti sa zúčastnili tohto ročníka?

 

Čestným predsedom poroty bol opäť známy slovenský herec pán Marián Labuda, členom poroty bol aj redaktor TV Markíza Patrik Herman a kulinársky majster Jaroslav Židek. Samotnej súťaže sa zúčastnil aj tím známeho herca Ivana „Tuliho“ Vojteka. Na festival sa prišiel pozrieť aj slovenský humorista Rasťo Piško či spevák a hudobník Ľubo Virág.

 

Sú nejaké novinky oproti min.ročníkom?

 

Novinkou oproti minulým ročníkom bolo, že porotca Jaroslav Židek udelil Cenu národov tímu Csorvás.

 

Aké plány máte do budúcna?

 

Určite by sme už nechceli zvyšovať počet tímov, keďže do tých 25 družstiev je úplne postačujúce. Stretol som sa tu s návštevníkmi z celého Slovenska a všetci vyslovili názor, že sa im páči tá rodinná atmosféra, ktorú tu máme a tú by sme chceli zachovať aj do budúcna. Už v ďalšom ročníku však určite chceme zlepšiť gastronomický servis pre návštevníkov, aby tu jedli klobásy vyrobené v Sládkovičove a nie nejaké kúpené v obchodoch.

 

Na záver ešte František Ruman dodal: „Som veľmi rád, že sa nám tento ročník opäť vydaril, k čomu prispelo aj priaznivé počasie. Na ďalšom ročníku sa pokúsime zlepšiť servis a vytvoriť viac priestoru, aby sa tu ľudia netlačili. Zároveň by som chcel poďakovať všetkým zúčastneným družstvám ako aj návštevníkom, ktorí pripravili skvelú atmosféru. Ďakujeme tiež všetkým dobrovoľníkom, ktorí nám pomohli pri organizovaní tohto náročného podujatia. Takéto podujatie nie je možné zabezpečiť bez podpory sponzorov, ktorým taktiež srdečne ďakujeme.“




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies