Vietor sa utíšil, premávka lodí je cez Vodné dielo Gabčíkovo neobmedzená

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 09:53 • 2 min
Vietor sa utíšil, premávka lodí je cez Vodné dielo Gabčíkovo neobmedzená

GABČÍKOVO – Silný nárazový vietor sa na Žitnom ostrove utíšil, premávku väčších nákladných lodí cez komoru Vodného diela Gabčíkovo (VDG) obnovili dnes ráno bez obmedzení. Prievozná loď Vojka BD, ktorá prepravuje kompu medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, od dnešného rána opäť premáva podľa cestovného poriadku. Informoval o tom TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno.

slovakia

left justify in out

Ako povedal, brány VDG sa otvorili po včerajšom obmedzení opäť aj pre nákladné tlačné zostavy. „Opatrenie bolo nutné zrealizovať z bezpečnostných dôvodov. Počas manipulácie v komore pri silnom vetre, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť až 80 km/h, mohlo dôjsť k poškodeniu stien plavebnej komory," konštatoval Krno.

 

Podľa jeho ďalších slov premávka kompy sa na danom úseku musí vždy z bezpečnostných dôvodov zastaviť, ak je prietok vody na elektrárni vyšší ako 3500 m3 za sekundu. Kompa ostáva v prístave aj v prípade vlnobitia. Ak je výška vlny nad 120 centimetrov, dopravné plavidlo je mimo prevádzky. Veternosť ovplyvňuje tiež premávku. Ak nárazy vetra presahujú 15 metrov za sekundu, je to dôvod na odstavenie prievoznej lode BD Vojka, ktorá zabezpečuje premávku kompy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona