Vietor priniesol na východ Slovenska piesok zo Sahary

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 13:22 • 2 min
Vietor priniesol na východ Slovenska piesok zo Sahary

BRATISLAVA - Na východnom Slovensku si mnohí vodiči po nočnom daždi našli na svojich autách jemný piesok a prach, podľa meteorológov pochádza zo Sahary.

slovakia

left justify in out

"Saharský prach a piesok sa dostal do oblačnosti, ktorá vďaka južnému prúdeniu priniesla nad východné Slovensko nočné zrážky, po ktorých ostali prachové stopy," informoval meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Jozef Csaplár v správe, ktorú poskytol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Silný vietor v oblasti Líbye a západného Egypta podľa jeho slov vyniesol v utorok 28. mája do ovzdušia veľké množstvo prachu a piesku. Vďaka prevládajúcemu južnému prúdeniu sa dostal nad Stredozemné more, do blízkosti juhu Talianska a západ Grécka. O deň neskôr jeho časť prenikla ďalej do vnútrozemia nad Balkán (napríklad Srbsko) a v noci nad Maďarsko, pričom druhá časť prachu sa vďaka odlišnému prúdeniu nad Gréckom dostala zase nad Turecko. "Meteorologická situácia spôsobujúca presun saharského pachu a piesku nad Európu alebo Slovensko nie je zriedkavá," dodal Csaplár. "Samozrejme, každá malá slovenská lokalita nezaregistruje saharský prach v zrážkach každý rok, ale v rámci Slovenska je možné hovoriť o jeho každoročnom výskyte," ukončil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona