Vietor má na svedomí štvrtinu majetkových škôd

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 13:26 • 2 min
Vietor má na svedomí štvrtinu majetkových škôd

BRATISLAVA - Víchrice vedia spôsobiť miliónové škody. Stačí niekoľko minút a povetrím lietajú strechy, ploty aj stromy. Tohtoročná jar je na veterné počasie pomerne bohatá. Aj keď vietor patrí medzi najčastejšie živelné pohromy, ľudia jeho hrozbu podceňujú.

slovakia

left justify in out

"Najmä v jarnom období tvoria víchrice spolu s povodňami a záplavami najväčšie percento zo živelných poistných udalostí. V lete sú zasa častým sprievodným javom búrok a prívalových lejakov. V percentuálnom vyjadrení pripadá na víchrice asi 25 % hlásených škodových udalostí," informoval Tomáš Kalivoda, riaditeľ Groupama Garancia poisťovne, a. s., pobočka poisťovne z iného členského štátu. K najčastejším škodám dochádza na oploteniach rodinných domov, na strešných krytinách budov, klampiarskych konštrukciách a hydroizoláciách plochých striech.
     

Štandardne sa za víchricu považuje, keď prúdenie vzduchu presahuje rýchlosť 75 kilometrov za hodinu. Poisťovne si však limity pre škody spôsobené vetrom upravujú. Opierajú sa pri tom o oficiálne merania Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) alebo európskej meteorologickej služby UBIMET, ktorá vďaka hustej sieti meracích staníc dokáže s presnosťou až na úroveň konkrétnej adresy nehnuteľnosti doložiť poveternostné údaje potrebné na vyriešenie poistnej udalosti. "Informačný systém CIS UBIMET nám pomáha výrazne skrátiť čas nutný na likvidáciu poistných udalostí a poskytnúť poistné plnenie v čo najkratšom možnom termíne," zdôraznil Kalivoda.
     

Víchrica patrí k základným živelným rizikám, poisťovne ho preto kryjú v rámci štandardných balíkov poistenia nehnuteľností a domácností. V prípade vzniku poistnej udalosti je nevyhnutné urobiť opatrenia na ochranu majetku, aby nedošlo k ďalším škodám, napríklad provizórne zakryť poškodenú strechu a zabrániť tak zatekaniu. Ďalej je potrebné bezodkladne, najlepšie telefónom alebo e-mailom, kontaktovať poisťovňu a oznámiť jej miesto, dátum, príčinu a rozsah škôd. Oznámenie treba doložiť i v písomnej forme a urýchlene poskytnúť poisťovni doklady, ktoré si vyžiada.
     

Poistený by si mal čo najskôr dohodnúť s poisťovňou obhliadku poškodených vecí. Ak to nie je z bezpečnostných alebo hygienických dôvodov nevyhnutné, nemal by sa dovtedy meniť stav škôd spôsobených víchricou, napríklad opravovať poškodenú strešnú krytinu. Treba počkať s odstraňovaním následkov až do príchodu pracovníka poisťovne, resp. obhliadkara. 
     

V dôsledku poveternostných podmienok vznikajú mnohé kuriózne situácie. Môže sa napríklad stať, že víchrica vyvalí strom, ktorý spadne na auto zaparkované na hotelovom parkovisku. Majiteľ pozemku zodpovedá za dodržiavanie všetkých zákonných povinností uložených v záujme prevencie škôd a ak došlo k ich zanedbaniu alebo porušeniu, majiteľ pozemku zodpovedá za takto spôsobenú škodu. Riešením môže byť poistenie zodpovednosti za škodu, pretože takéto veci sa jednoducho stávajú a dajú sa predvídať. Ďalšou možnosťou je, že vlastník auta využije havarijnú poistku, pričom následne si uplatní nárok na náhradu vzniknutej škody.
     

Víchrice veľmi často napáchajú škody i v záhradách pri rodinných domoch. Okrasné ani ovocné stromy štandardne nie sú súčasťou základného majetkového poistenia. Väčšina poisťovní však umožňuje pripoistenie rastlín v exteriéri na riziko živelných škôd s pevne stanoveným limitom poistného plnenia. Nie zriedka sa stáva, že víchricou odfúknutú vec, napríklad satelitný prijímač zo strechy, nie je možné nájsť. "Pri každej škodovej udalosti sa posudzujú nároky poistených osobitne v konkrétnej škodovej udalosti v závislosti od špecifík poistnej zmluvy – vždy závisí od rozsahu poistenia, poistných rizík, ktoré si klient dojednal," uzavrel Kalivoda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies