Vietnamský súd odsúdil bývalého učiteľa za snahu o zvrhnutie režimu

NETKY.SK • 20 September 2018, 12:12 • 2 min
Vietnamský súd odsúdil bývalého učiteľa za snahu o zvrhnutie režimu

Hanoj- Súd na severe Vietnamu odsúdil bývalého učiteľa základnej školy na 14 rokov väzenia za aktivity zamerané na zvrhnutie komunistickej vlády v krajine. Súd rozhodol, že po absolvovaní tohto trestu bude odsúdený ešte na päť rokov v domácom väzení.

slovakia

left justify in out

Dao Quang Thuc (58) bol súdom uznaný za vinného z rozvracania štátneho zriadenia po tom, ako na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook zdieľal články s "reakcionárskym obsahom".

 

Súd ho okrem toho obvinil aj z kontaktov s exilovou skupinou pôsobiacou v Kalifornii pod názvom Dočasná ústredná vláda Vietnamu, ktorú úrady v Hanoji označujú za teroristickú organizáciu.

 

Od začiatku tohto roku boli vo Vietname za porušene zákona o bezpečnosti štátu odsúdené desiatky aktivistov. Naposledy v auguste súd v Hočiminovom Meste odsúdil na vysoké tresty väzenia skupinu 12 aktivistov, medzi ktorými boli aj dvaja Američania vietnamského pôvodu.

 

 Od polovice 80. rokov 20. storočia došlo síce vo Vietname k rozsiahlym hospodárskym reformám, ktoré krajinu otvorili obchodovaniu so zahraničím a investíciám a urobili z neho jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík na svete, ale komunistické vedenie v Hanoji netoleruje žiadne spochybňovanie vlády jednej strany.

 

Niektoré západné vlády a organizácie zaoberajúce sa ľudskými právami Vietnam často kritizujú za zatýkanie ľudí, ktorí vyjadrili svoje názory. Hanoj však tvrdí, že zatýkaní a väznení sú len ľudia, ktorí porušili zákon.

 

Vietnamské úrady minulý týždeň zabránili aktivistom z ľudskoprávnej organizácie Amnesty International a Medzinárodnej federácie pre ľudské práva, aby vstúpili na územie krajiny a zúčastnili sa v Hanoji na regionálnej konferencii Svetového ekonomického fóra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies