Vietnamský prezident privítal japonského cisára na oficiálnej návšteve

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 09:52 • 2 min
Vietnamský prezident privítal japonského cisára na oficiálnej návšteve

HANOJ - Japonský cisársky pár privítali dnes vo vietnamskom Hanoji s vojenskými poctami. Osemdesiattriročného cisára Akihita a iba o rok mladšiu cisárovnú Mičiko pozdravil pred prezidentským palácom prezident Tran Dai Quang.

slovakia

left justify in out

"Štát i ľud Vietnamu s veľkou radosťou vítajú vôbec prvú návštevu japonského cisára a cisárovnej vo Vietname," povedal predtým Quang podľa spravodajského portálu Vietnam News.

 

Vo štvrtok sa cisársky pár stretne s vdovami a deťmi japonských vojakov umiestnených vo Vietname počas druhej svetovej vojny, ktorí sa rozhodli zostať tam aj po jej skončení, ale museli odísť, keď sa moci na severe ujali v roku 1954 komunisti.

 

Navštívi tiež staré Cisárske mesto Hue, sídlo bývalej panovníckej dynastie, ktoré sa nachádza na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Návšteva Vietnamu je prvou zahraničnou cestou japonského cisára, odkedy vlani v auguste oznámil, že vzhľadom na svoj vek zvažuje abdikáciu.

 

V januári navštívil Vietnam japonský premiér Šinzó Abe, ktorý ponúkol krajine 120 miliárd jenov (miliardu eur) na zlepšenie jej námornej bezpečnosti.

 

Japonský cisársky pár odcestuje z Vietnamu v nedeľu. Pri spiatočnej ceste prenocuje v Bangkoku, kde sa stretne s novým thajským kráľom Vatčirálongkónom a vzdá poctu jeho zosnulému otcovi Pchúmipchónovi Adundétovi. Podľa Akihitovho vyjadrenia pred odchodom z Japonska boli on i manželka s Pchúmipchónom blízkymi priateľmi vyše 50 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona