Vietnamskí členovia komunistickej strany vyzvali na ukončenie závislosti od Číny

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 10:19 • 2 min
Vietnamskí členovia komunistickej strany vyzvali na ukončenie závislosti od Číny

HANOJ - Skupina 60 popredných členov Komunistickej strany Vietnamu v liste adresovanom jej ústrednému výboru vyzvala najvyšších predstaviteľov štátu, aby Vietnam prostredníctvom politických a ekonomických reforiem "unikol" závislosti od susednej Číny.

slovakia

left justify in out

"Vietnam už spravil Číne mnoho ústupkov, za čo platí vysokú daň. Čím viac ústupkov bude robiť, tým viac bude Čína dominovať," uvádza sa v predmetnom liste s utorkovým dátumom. Citovala dnes z neho tlačová agentúra DPA.
      

Iniciatíva prišla po týždňoch diplomatickej krízy, ktorá vypukla po tom, ako Čína v máji inštalovala vo vietnamských vodách ropnú plošinu. Peking v snahe predísť vyhroteniu diplomatického konfliktu toto zariadenie začiatkom júla odstránil. Výzva na reformy obsahuje aj odporučenie, aby vietnamská vláda zažalovala Čínu na Medzinárodnom súde pre námorné právo (ITLOS) so sídlom v nemeckom Hamburgu.
      

V liste sa ďalej uvádza, že komunistická strana vedie krajinu "nesprávnym smerom", potláčajúc slobodu prejavu a zachovávajúc v krajine politický systém jednej strany, čo vedie k bezuzdnej korupcii. Medzi signatármi výzvy je bývalý šéf výskumnej komisie predsedu vlády Tran Duc Nguyen, vplyvný ekonóm Le Dang Doanh, bývalý námestník ministra vedy a technológií Chu Hao a iní bývalí vládni radcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies