Vietnamská polícia zabránila disidentom stretnúť sa s Obamom

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 13:20 • 2 min
Vietnamská polícia zabránila disidentom stretnúť sa s Obamom

HANOJ - Polícia dnes ráno zadržala niekoľko popredných vietnamských disidentov, keď mali práve naplánované stretnutie s amerických prezidentom Barackom Obamom v Hanoji. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Medzi disidentmi, ktorým zabránili stretnúť sa s Obamom počas jeho návštevy hlavného mesta, sa nachádzal Nguyen Quang A, bývalý riaditeľ Hanojského inštitútu pre rozvojové štúdie, ktorý otvorene vyzýva na väčšiu transparentnosť v spravovaní štátu.

 

Nguyena zadržali pred jeho domom desiati bezpečnostní agenti, povedal disident pre DPA.

 

Obama spomenul zatknutie disidentov aj vo svojich vyjadreniach po stretnutí s ostatnými odporcami režimu.

 

"Musím upozorniť, že zatknutí boli aj viacerí ďalší aktivisti, ktorí mali pozvanie, ale z rôznych dôvodov im zabránili prísť," povedal americký prezident.

 

"Podľa môjho presvedčenia to naznačuje, že hoci nastal určitý mierny pokrok... stále existujú ľudia, ktorí majú problémy pokojne sa zhromažďovať a organizovať v záležitostiach, ktoré ich hlboko znepokojujú," vyhlásil Obama.

 

Nguyen uviedol, že policajní predstavitelia ho odviedli naspäť domov, až keď Obama odcestoval z Hanoja do Hočiminovho Mesta.

 

Prezident USA Obama začal v pondelok oficiálne trojdňovú návštevu Vietnamu. Čakali ho tri stretnutia s vysokými vietnamskými predstaviteľmi: prezidentom, premiérom a generálnym tajomníkom Komunistickej strany Vietnamu.

 

Obama je tretím americkým prezidentom, ktorý navštívil Vietnam. Pred ním tam bol v roku 2000 Bill Clinton a v roku 2006 George W. Bush. Diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami sa normalizovali za vlády Clintona v roku 1995, dve desaťročia po skončení vojny vo Vietname.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona