Vietnam vyhlásil amnestiu, na slobodu sa dostane viac ako 4000 väzňov

NETKY.SK • 30 November 2016, 10:09 • 2 min
Vietnam vyhlásil amnestiu, na slobodu sa dostane viac ako 4000 väzňov

HANOJ - Vietnamský prezident Tran Dai Quang podpísal dva výnosy o amnestii, ktorá sa týka viac ako 4000 väzňov. Medzi amnestovanými je aj väzeň odsúdený na päť rokov za ohrozenie bezpečnosti štátu a 14 cudzincov.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra AP s odvolaním sa na informácie z dnešnej tlačovej konferencie predstaviteľov prezidentskej kancelárie.

 

Väzňov začnú prepúšťať na slobodu vo štvrtok. Jedným z prepustených bude aj Bui Xuan Kim, ktorého odsúdili na päť rokov väzenia za organizovanie útokov vietnamských občanov do susednej Kambodže.

 

V tomto roku ide vo Vietname už o druhú amnestiu. Prvú vyhlásili v auguste pri príležitosti Dňa nezávislosti, ktorý sa v tejto juhoázijskej krajine oslavuje 2. septembra. Na slobodu sa vtedy dostalo 25.000 väzňov. Dnes oznámená amnestia sa uskutoční pri príležitosti blížiaceho sa lunárneho Nového roku.

 

Medzinárodné ľudskoprávne skupiny a vlády mnohých západných štátov stále naliehajú na vietnamskú vládu, aby prepustila všetkých väzňov svedomia, ktorí sa dostali do väzenia za "pokojné vyjadrenie svojich názorov". Hanojská vláda však tvrdí, že väzní len tých občanov, ktorí porušili zákony.

 

V New Yorku sídliaca organizácia Human Rights Watch však vlani v decembri informovala, že vo Vietname väznia najmenej 130 politických väzňov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies