Vietnam oslávil 70. výročie svojej nezávislosti vojenskou prehliadkou

NETKY.SK • 2 September 2015, 09:58 • 2 min
Vietnam oslávil 70. výročie svojej nezávislosti vojenskou prehliadkou

HANOJ - Davy ľudí sledovali dnes v uliciach tisícročnej vietnamskej metropoly Hanoj pompéznu vojenskú prehliadku, usporiadanú na oslavu 70. výročia vyhlásenia nezávislosti krajiny.

slovakia

left justify in out

Otvorila ju salva z 21 diel, odpálená z historickej cisárskej pevnosti Thang Long. Následne sa dal do pohybu asi 30.000-členný sprievod vojakov a civilistov, ktorí prešli pred Ho Či Minovým mauzóleom na námestí Ba Dinh, kde po druhej svetovej vojne, 2. septembra 1945, vyhlásil nezávislosť krajiny zosnulý prezident Ho Či Min. Informovala o tom agentúra DPA.


"Počas uplynulých 70 rokov boli naše úspechy ohromné, ale neboli adekvátne nášmu potenciálu. Vietnamu hrozí, že vážne zaostane v ekonomike," vyhlásil v prejave prezident Truong Tan Sang. Zároveň dodal, že "nezávislosť nebude mať význam, ak sa ľudia nebudú môcť tešiť slobode a šťastiu".


Medzi divákmi mohli byť aj niektorí z 18.500 väzňov, ktorí dostali minulý týždeň pri príležitosti dnešného štátneho sviatku milosť. Amnestia zahŕňala aj odsúdených za vraždu, znásilnenia a ďalšie násilné zločiny, ale ani jedného zo 140 politických väzňov v krajine, uviedli ľudskoprávne organizácie.


Televízia prenášala slávnostnú prehliadku v priamom prenose. Okrem vojenských a policajných jednotiek išlo v sprievode aj niekoľko pochodových orchestrov, vojnoví veteráni, zástupcovia robotníkov a roľníkov, ako aj národnostných menšín v tradičnom oblečení svojich kmeňov.


Podobne ako vojenská prehliadka z 30. apríla - usporiadaná pri príležitosti 40. výročia ukončenia vojny, ktorá zjednotila severný a južný Vietnam -, ani dnes sa na nej nezúčastnili tanky či delostrelectvo.


Z tribúny ju sledovali prezident Sang, premiér Nguyen Tan Dung, generálny tajomník Komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trong a veľvyslanci z desiatok krajín.


Prezident Sang vo svojom príhovore spomenul okrem úspechov krajiny aj problémy, s ktorými sa Vietnam borí v súčasnosti. "Byrokratické problémy a korupcia kádrov a členov strany neboli odsunuté bokom, pretože znižujú dôveru ľudí v stranu," povedal.


Zmienil sa aj o námornom spore v Juhočínskom mori, ktorý podľa jeho slov "eskaluje". Čína tam buduje ostrovný projekt vo vodách, na ktoré si robia nároky Vietnam, Filipíny i ďalšie štáty. Naša "krajina stojí pred novými možnosťami a príležitosťami, ale takisto stoja pred ňou ešte ďalšie a ďalšie úlohy," zdôraznil.


Oslavy dnešného dňa nezávislosti ukončí vo večerných hodinách slávnostný ohňostroj.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies