Vietnam oslávil 40. výročie ukončenia vojny a zjednotenia krajiny

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 09:07 • 2 min
Vietnam oslávil 40. výročie ukončenia vojny a zjednotenia krajiny

HANOJ - Ulice Hočiminovho mesta - bývalého Saigonu - dnes zaplnili davy oslavujúce 40. výročie zjednotenia krajiny. Súčasťou osláv bola aj vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnilo 6000 vojakov a veteránov Vietnamskej vojny. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Krajina oslávila podujatím skončenie konfliktu, ktorý sa vo Vietname nazýva Americká vojna. Severovietnamská armáda obsadila 30. apríla 1975 Saigon, hlavného mesta Južného Vietnamu, ktorého vládnuci režim bol podporovaný Spojenými štátmi.

 

"Veľké jarné víťazstvo roku 1975 je veľkolepá stránka dejín obrany krajiny," povedal vietnamský premiér Nguyen Tan Dung z rečníckeho pultu, ktorý bol postavený pri bránach múzea známeho ako Palác znovuzjednotenia.

Na prehliadke sa objavila aj replika Tanku 390, ktorý je vo Vietname národným symbolom. Stal sa ním, keď bol odfotografovaný pri prerazení brán Prezidentského paláca, čo Vietnamci vnímajú ako okamih pádu juhovietnamskej vlády. Pri bojoch v krajine počas Vietnamskej vojny padlo okolo 58.000 príslušníkov ozbrojených síl USA a o život prišli milióny Vietnamcov. Telesné pozostatky okolo 400.000 z nich sa nikdy nenašli.

 

Boje medzi severovietnamskou ľudovou armádou a partizánmi z Vietkongu na jednej strane a americkou armádou a jej spojencami na strane druhej neprebiehali však iba na juhu a severe Vietnamu, ale dotkli sa aj prihraničných oblastí Kambodže a Laosu, keďže tadiaľ viedli zásobovacie trasy povstalcov.

 

Vietnamská vojna z rokov 1964-75 bola poslednou kapitolou boja vietnamských povstalcov, ktorej predchádzali boje proti Japoncom počas druhej svetovej vojny a povojnový konflikt v Indočíne proti návratu francúzskej koloniálnej moci.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona